dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum31/05/2013
Kinderen met Developmental Coordination Disorder richt zich in de eerste plaats tot wie professioneel met deze kinderen in aanraking komt, zoals artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen, zorgcoördinatoren in het onderwijs, leerkrachten, logopedisten, ergo- en kinesitherapeuten.
De term (DCD) of Ontwikkelingsstoornis van de Motorische Coördinatie wordt gebruikt om kinderen te beschrijven die thuis of op school problemen hebben met taken die motorische vaardigheid vereisen. Deze kinderen bewegen onhandig, stuntelig, moeizaam, minder gecoördineerd. Het motorische leerproces is bij deze kinderen verstoord.
Deze stoornis treedt vaak op in combinatie met andere ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD, dyslexie en autisme.
Het boek vertrekt van een aantal concrete voorbeelden van kinderen met DCD om de problemen van deze kinderen te verduidelijken.
De diagnostische criteria voor DCD worden uiteengezet en vertaald naar de praktijk. Onderzoek en behandeling komen aan bod, met bijzondere aandacht voor de visuomotorische integratie en de schrijfmotorische problemen van deze kinderen.
Therapeutische mogelijkheden en beperkingen worden besproken, maar ook het volledige zorgkader wordt geschetst.
Een aantal praktische tips voor thuis en op school werden verzameld.
De onderliggende mechanismen van DCD zijn nog onvoldoende begrepen. De huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek wordt samengevat.
Over de auteurs
Hilde Van Waelvelde was verschillende jaren werkzaam als kinesitherapeut in het buitengewoon onderwijs. In 1997 startte zij met lesgeven in de opleiding Kinesitherapie van de Arteveldehogeschool. In 2004 promoveerde zij tot doctor in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de K.U.Leuven met als onderwerp Developmental Coordination Disorder. The underlying mechanisms. Momenteel is zij als docent verbonden aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Haar klinische expertise, haar onderwijs en onderzoek situeren zich binnen de kinesitherapie bij kinderen, voornamelijk de kinderen met milde neuromotorische stoornissen. In dit domein staan verschillende nationale en internationale publicaties op haar naam.
Barbara De Mey is licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Zij werkte als kinesitherapeut in verschillende instellingen met kinderen en is momenteel als praktijkassistent verbonden aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Haar onderwijs en stagebegeleiding situeren zich daar volledig in het domein van de revalidatie van kinderen. In haar zelfstandige praktijk komt zij regelmatig in contact met kinderen met DCD.