In Het geroofde kookboek van Karina Urbach verliest de succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach in 1938 na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar ternauwernood naar Engeland te vluchten. Later emigreert ze naar de vs, waar ze in de jaren veertig en vijftig naam maakt met kookworkshops en televisieshows.
Tijdens een bezoek aan een Weense boekhandel vindt Alice haar eigen kookboek, de bestseller So kocht man in Wien! uit 1938, terug. Maar op het omslag staat de naam van een haar onbekende man vermeld als auteur, Rudolf Rösch. Wie was deze zogenaamde meesterkok? Heeft hij überhaupt bestaan?
Karina Urbach, de kleindochter van Alice, besloot deze opmerkelijke geschiedenis te onderzoeken. In Het geroofde kookboek vertelt ze over het bewogen leven van haar grootmoeder, de Julia Child van de Oostenrijkse keuken, en legt ze een onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog bloot.
Wat de nazi's niet wilden, roeiden ze uit. Wat ze wel wilden, eigenden ze zich toe.
Voor de lezers van Roxanne van Iperen, Selma van der Perre, Dido Michielsen en Suzanna Jansen.
'Alice Urbach heeft alles in zich van een romanpersonage. Het boek dat haar kleindochter, de historica Karina Urbach, over haar schreef leest dan ook als een roman. Toch betreft het een wonderlijke, waargebeurde geschiedenis, met bijrollen voor onder anderen Anna Freud, de dochter van de beroemde psychoanalyticus, Emilio Pucci, de minnaar van Mussolini’s dochter Edda, en Allen Dulles, de latere chef van de CIA.' - NRC (4 sterren)
'Soms zijn er van die verhalen die je echt moet lezen om ze te geloven. Historicus Karina Urbach heeft er zo een. Over haar eigen oma. [...] Een dijk van een verhaal en in onze ogen een megatip.' - Nouveau
‘Dankzij Urbachs boek prijkt sinds vorig jaar de naam van haar grootmoeder weer op de cover van So kocht man in Wien!. Daar mag zij als kleindochter én als historicus gerust trots op zijn.’ - De Telegraaf (4 sterren)
‘Een bijzonder boek… De auteur beschrijft de langzame onteigening van Alice Urbach – een lot dat ze deelde met veel joodse auteurs.’ – Der Spiegel
‘Een ongelooflijk spannend boek.’ – Die Tageszeitung
‘Spannend, ontroerend en leerzaam. Deze familiegeschiedenis hoort bovenaan de bestsellerlijst te staan!‘ – Hier und Heute (WDR)
‘Na tachtig jaar zijn eindelijk de rechten van het kookboek So kocht man in Wien!, dat destijds bij de meeste Oostenrijkse gezinnen op de boekenplank stond, teruggegeven aan de familie van de joodse Alice Urbach.’ – The Times