Als een in Nederland geboren kind van Hongaarse vluchtelingen liep ik rond met vragen over mijn afkomst. Helemaal nadat ik op vijftienjarige leeftijd had gehoord dat mijn familie Joods was maar dat ik daar beter over kon zwijgen. Vanwege mijn familiegeschiedenis vol trauma’s en geheimen kwam ik klem te zitten in het heden. Maar door het schrijven van dit boek heb ik niet alleen mijn voorouders maar ook mijzelf gevonden.
Vlieg, mijn zwaluw gaat over grote levensvragen. Welke gevolgen hebben angst, woede en schaamte voor je liefdesleven? Hoe kun je door het vinden van nieuwe familieverhalen de verhouding met je overleden ouders alsnog in balans brengen? Kun je van grootouders houden die zijn gestorven voor je geboorte?
Patrick Bernhart (1968) was voor de buitenwereld altijd de vrolijke en succesvolle jongen. NRC verkoos zijn debuut 2010 – Zo werden wij wereldkampioen tot een van de beste boeken van het jaar en van zijn boek over Tom Dumoulin werden meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Maar hij heeft nog nooit een relatie gehad. Hongaars, Joods, manisch-depressieve vader, overbezorgde moeder. Na haar overlijden begint hij aan een diepgaand onderzoek en vindt hij de antwoorden waarnaar hij zo lang zocht. Hij doorbreekt de knellende familieketenen en is nu eindelijk bevrijd: Vlieg, mijn zwaluw.
Over Vlieg, mijn zwaluw:
‘Een héél mooi boek.’ – Psychologie Magazine
‘Vlieg, mijn zwaluw is een prachtig uitgevoerd boek, voorzien van mooie foto’s, uiteraard een familiestamboom en goed gedocumenteerd. Het boek leest als een trein. Kortom, zeer aan te bevelen.’ – De Vrijdagavond
‘Ja, het boek gaat over gewone mensen, maar die gewone mensen waren eigenlijk buitengewone mensen. Een zeer geslaagd boek.’ – Most Magyarul!