dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum25/03/2024
Dit screeningsinstrument helpt om een verhoogd risico op voedings- en slikproblemen (dysfagie) op te sporen bij mensen met een verstandelijke beperking. Het maakt daarvoor niet uit wat de oorzaak is van de beperking, of wat het niveau van de cliënten is.
Met behulp van het screeningsinstrument voor dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking (SD-VB) wordt ondersignalering van dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking voorkomen. Een verhoogd risico op dysfagie wordt tijdig in kaart gebracht waardoor adequaat diagnostiek en behandelbeleid kan worden ingezet. Dit leidt tot verlaging van risico’s en verbetering van de kwaliteit van leven.
Deze handleiding bevat naast de verantwoording van de ontwikkeling en gebruikersinstructies (afname, scoring, interpretatie) ook een beschrijving van het cyclische dysfagiewerkproces waarin het SD-VB idealiter wordt ingezet. Dit proces, beginnend bij het moment van screenen op verhoogd dysfagierisico tot enmet het uitvoeren en evalueren van het logopedisch behandelbeleid, is onmisbaar voor goede dysfagiescreening, -diagnostiek en -behandeling in de praktijk.
Het SD-VB bestaat uit 29 ja/nee-vragen over eet- en drinkgedrag. Zorgverleners kunnen dit gemiddeld in vier minuten invullen. Ze hebben hiervoor geen cursus nodig. De interpretatie van de scores is voorbehouden aan logopedisten.
Marloes Schüller-Korevaar en Susanna van der Woude zijn beiden logopedist-onderzoeker, Ans Hovenkamp-Hermelink is senior onderzoeker. Zij zijn werkzaam bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van Alliade, net als Alain Dekker die hoofd van deze afdeling is.