dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum10/11/2010
Doel van het therapieprogramma
Het Auditief Taalbegripsprogramma is een therapieprogramma waarmee het woordbegrip van zelfstandige naamwoorden en werkwoorden van afasiepatiënten getraind wordt. Het programma is opgezet volgens de principes van de moderne taalverwerkingsmodellen, waarbij het woordbegripsproces wordt onderverdeeld in verschillende stappen die oplopen in moeilijkheid. Dankzij deze opbouw wordt het woordbegrip systematisch getraind. Met de voortgangsformulieren wordt de vooruitgang van de patiënt bijgehouden, zodat voor therapeut en patiënt de effecten van de training direct zichtbaar zijn.
Toepassing
• Behandeling: traint het woordbegrip (zelfstandige naamwoorden en werkwoorden) van afasiepatiënten.
• Evaluatie: volgt nauwkeurig de voortgang en de effectiviteit van de gegeven therapie.
Wat traint het ATP?
Het Auditief Taalbegripsprogramma traint het begrip van zelfstandige naamwoorden en werkwoorden. Het programma bestaat uit drie delen:
1. Semantiek
2. Fonologie, Semantiek en Lexicale Morfologie3. Werkwoorden
Voor wie?
Het ATP wordt gebruikt door logopedisten en klinisch linguïsten.
Gebruik
Het ATP werkt met gesproken woorden die gematcht worden met plaatjes. Er worden steeds vier plaatjes aangeboden waarvan één plaatje overeenkomt met het ‘doelwoord’. De andere drie plaatjes zijn ‘afleiders’ die wel of geen verwantschap hebben met het doelwoord. Elk deel van het ATP bestaat uit 120 items met een oplopende moeilijkheidsgraad. Deze wordt bepaald door het aantal en de aard van de verwante afleiders. Afhankelijk van waar de stoornis zich bevindt, wordt besloten met welk deel van het ATP men het beste kan beginnen. De volgorde van aanbieding kan worden aangepast aan de behoefte van de individuele patiënt. Met de meegeleverde digitale versies van de afbeeldingen kan men zelf extra items maken. Met de voortgangsformulieren wordt het effect van de therapie gevolgd.
Materialen
• Complete set (handleiding, therapiemateriaal, digitaal therapiemateriaal, voortgangsformulieren)