Goed klassenmanagement maakt onderwijs vele malen leuker én effectiever. Klassenmanagement is daarom inmiddels een onmisbaar boek voor de pabo en de universitaire pabo. Het biedt (aankomende) leerkrachten een goede voorbereiding op lesgeven aan een dynamische klas, waarbij rekening gehouden wordt met de diverse onderwijsbehoeften van leerlingen. Klassenmanagement reikt hiervoor verschillende leidraden aan, zoals strategieën voor een goed pedagogisch klimaat en een positieve werksfeer, communicatieve strategieën gericht op situationeel leiderschap en het positief beïnvloeden van groepsprocessen en strategieën voor effectieve differentiatie.
Deze derde editie van Klassenmanagement is grondig herzien. Hoofdstuk 1 is gewijzigd op basis van nieuw onderzoek met betrekking tot klassenmanagement in combinatie met sociaal emotioneel leren. Daarnaast is de ‘Drieslag van Biesta’ toegevoegd als onderwijsvisie in relatie tot klassenmanagement. Hoofdstuk 2 bevat nieuwe pedagogische strategieën om met opvallend gedrag om te gaan, zoals ‘positief herstructureren’. Er is meer aandacht voor de onderdelen pedagogische sensitiviteit, pedagogische tact en pedagogisch handelen in het moment. Daarnaast wordt het begrip professionele intuïtie geïntroduceerd. In hoofdstuk 3 ‘Organisatie van de leeromgeving’ is een schema toegevoegd waarbij je ook je eigen energiebalans als leraar kunt leren managen. Nieuw in hoofdstuk 4 is het EDI-model, dat je als didactisch model kunt inzetten bij jouw lessen. In hoofdstuk 6 ten slotte, is het onderzoek met betrekking tot het passend onderwijsbeleid geactualiseerd.
Klassenmanagement is geschreven voor alle fases van de pabo (hbo en universitair).
Met dit boek krijgen jij en je studenten toegang tot de uitgebreide online omgeving van studiemeister. Als docent krijg je de beschikking over een breed aanbod aan collegematerialen, zoals extra oefeningen, casussen en presentaties die eenvoudig op maat kunnen worden aangeboden. Je studenten verdiepen hun kennis en verbeteren hun vaardigheden met uitlegvideo's, samenvattingen, toetsvragen en begrippentrainers. Zo zijn je studenten goed voorbereid en kun jij tijdens de lessen de verdieping opzoeken!
Over de auteur
Drs. Miriam Hoogma is als docent pedagogiek 10 jaar verbonden geweest aan de pabo van de Hogeschool van Amsterdam. Hoogma is gecertificeerd assessor en coacht leraren bij klassenmanagement, holistisch lesgeven, gedragsvraagstukken, leiding geven en bij kinderen met speciale behoeften. Miriam is co-auteur van de boeken Het jonge kind, groei en ontwikkeling bij kinderen van 4 tot 8 jaar en Het oudere kind. Groei en ontwikkeling bij leerlingen van 8 tot 14 jaar.