De Multidisciplinaire richtlijn pediatrisch delier is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Naar aanleiding van de herziening van de richtlijn Delier (volwassenen) is besloten een aparte richtlijn voor delier bij kinderen te ontwikkelen, gezien alle specifieke kinderpsychiatrische en ontwikkelingsaspecten . Deze multidisciplinaire richtlijn is - ook op mondiaal niveau - de eerste in zijn soort.
Met deze richtlijn wordt beoogd de zorg voor en behandeling van het lichamelijk zieke kind met een delier te verbeteren. De richtlijn is gemaakt voor alle leden van het multidisciplinaire team, voornamelijk voor medisch specialisten (kinderartsen, kinderintensivisten, kinderneurologen, kinderanesthesiologen en kinderpsychiaters) en kinder-(intensive care)verpleegkundigen, alsmede ouders en familieleden. De richtlijn wil op wetenschappelijke gronden aanbevelingen geven voor optimale preventie, diagnostiek en behandeling van een delier in het algemene en academische ziekenhuis.
De richtlijn is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende partijen. De participerende disciplines waren pediatrisch-intensivisten, algemene kinderartsen, anesthesiologen, kinderneurologen, spoedeisendehulp-artsen, kinderverpleegkundigen (PICU) en kinder- en jeugdpsychiaters. Daarnaast hebben enkele ouders en de Stichting Kind & Ziekenhuis een bijdrage geleverd. De betrokken partijen waren verdeeld over een kerngroep en een klankbordgroep, in de ontwikkeling ondersteund door het Kennisinstituut voor Medisch Specialisten.