dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum02/09/2016
Het uit twee delen bestaande 'Een studie over de slechtheid van de staat' is een radicaal pleidooi voor (politiek) individualisme. De sociaal-democratische consensus, uitgedragen door ogenschijnlijk uiteenlopende politieke partijen als de PvdA, het CDA én de VVD, wordt fel bekritiseerd op morele en economische gronden.
Betoogd wordt dat de verzorgingsstaat niet gemoderniseerd, maar afgeschaft moet worden; dat democratie geen neutrale procedure is, maar onlosmakelijk verbonden met sociaal-democratie; dat de overheid nooit iets kan bijdragen aan 'het algemeen belang'; dat onderwijs, gezondheidszorg en de woningmarkt volledig geprivatiseerd en gedereguleerd moeten worden; en dat 'samenbindende instituten' als het koningshuis, de Europese Unie en de publieke omroep gevaarlijke trekken vertonen.
Hoewel 'Een studie over de slechtheid van de staat' de schijn heeft een rechtse verhandeling te zijn, wordt het vrijheidsideaal consequent, compromisloos en onpartijdig verdedigd, ook als dat neerkomt op 'linkse' standpunten over immigratie en oorlogsvoering. Deel I ('vrijheid en dwang') is vooral politiek-filosofisch van aard, terwijl deel II ('kapitalisme en socialisme') ingaat op de economische en praktische aspecten van vrijheid.
Maarten Berg (1975) is econometrist en sociaal-psycholoog. Hij promoveerde op landenvergelijkend 'geluksonderzoek' en werkte o.a. voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Centraal Planbureau en verschillende universiteiten.