dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum03/03/2016
Sportgeneeskunde is het jongste medisch specialisme in Nederland. Het kenmerkende van sportgeneeskunde is dat het zich bezighoudt met het gehele continuüm van inspanning en beweging: van de behandeling en revalidatie van geblesseerden en het optimaliseren van de gezondheid van een groot deel van de bevolking, tot het optimaliseren van prestaties en preventie van letsels bij (top)sporters. Hierin werken sportartsen, fysiologen, psychologen, fysiotherapeuten, diëtisten, huisartsen en specialisten intensief samen.
Dit boek behandelt kennis uit verschillende deelgebieden. Op de eerste plaats wordt de basiskennis over inspanningsfysiologie en de biomechanica, trainingsleer en voeding behandeld en worden de essenties van de behandeling van acute en chronische sportletsels besproken. Dit wordt gevolgd door onderwerpen als sport ter verbetering van de gezondheid met multidisciplinaire revalidatietrajecten bij onder meer oncologische en cardiale aandoeningen.
HetLeerboek sportgeneeskunde bespreekt bijzondere ziektebeelden in de sportgeneeskunde en hun therapeutische en diagnostische interventies, zoals hoogte gerelateerde aandoeningen, duikgeneeskunde en de fysiologische gevolgen van hitte en koude. Tot slot komen de effecten en gevaren van prestatieverhogende middelen, het begeleiden van topsporters bij evenementen, en ethische aspecten van de sportgeneeskunde aan de orde. Deze onderwerpen worden door experts beschreven in vier delen:
Bij het boek hoort een website met casuïstiek en multiple choice vragen om de kennis en vaardigheden te toetsen.
Het Leerboek sportgeneeskunde is geschikt voor geneeskunde- en fysiotherapiestudenten en is daarnaast een praktisch naslagwerk voor arts-assistenten, huisartsen en studenten in HBO-sport opleidingen.