dit werk kent de volgende uitvoeringen
Hardback
ISBN9789035234871
verschijningsdatum23/03/2012
verschijningsdatum23/03/2012
Sinds enkele jaren functioneert in Nederland het nieuwe zorgstelsel. Door gereguleerde concurrentie zou de zorg beter en toegankelijker worden. Maar heeft het die pretenties waargemaakt? Hoe evolueert de huisartsgeneeskunde onder het gesternte van overheidsregulering en marktconcurrentie? Hoe kan de huisartsgeneeskunde bijdragen aan een betere betaalbaarheid van zorg?
Huisartsgeneeskunde in het nieuwe zorgstelsel gaat in op deze vragen. Het boek geeft ook antwoord op de vraag wat huisartsenzorg eigenlijk kost en wat de invloed is van alle belanghebbende partijen (burgers, patiënten, zorgaanbieders, verzekeraars, overheid) op de betaalbaarheid van zorg en het beleid in de eerstelijnszorg. Ook bevat het boek een introductie van de begrippen maatwerking en marktordening.
In deze tweede druk is een naschrift toegevoegd over de actuele ontwikkelingen in 2011.
Het boek is in de eerste plaats geschreven voor alle huisartsen (in opleiding) die meer willen weten over de randvoorwaarden van toekomstige huisartsgeneeskunde. Daarnaast is het interessant voor overheidsfunctionarissen, verzekeraars, en bestuurders in de eerstelijnszorg en curatieve zorg.
Anton Maes is meer dan 25 jaar als huisarts werkzaam. Hij is medeoprichter van Stichting de Vrije Huisarts, bekleedde diverse regionale bestuursfuncties binnen de beroepsgroep en was 12 jaar huisartsenopleider. Ook is hij lid van de Financieel-Economische Commissie van de LHV.
Hans Nobel, secretaris van VPHuisartsen: 'Maes geeft de lezer een scherp zicht op de gevolgen van de recente (re)organisatie en financiering van de huisartsenzorg. Vanuit een heldere analyse van het verleden wordt een consistente visie op de bekostiging van toekomstige huisartsgeneeskunde gegeven. Onmisbaar voor huisartsen en beleidsmakers.'
Ab Klink, voormalig minister van VWS: 'Ik heb ervan genoten, ook al omdat het boek de moeilijke vragen rond bijvoorbeeld doelmatigheid en gezondheidswinst, rond marktwerking en de noodzaak van integrale zorg niet uit de weg gaat.'