dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789066659469
verschijningsdatum26/08/2008
verschijningsdatum26/08/2008
Sinds de introductie van het rehabilitatiedenken in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben zich steeds meer nieuwe methodieken en voorzieningen aangediend voor de maatschappelijke ondersteuning van mensen met ernstige psychische aandoeningen. De ingezette vermaatschappelijking van de ggz en de obstakels die men daarbij tegenkomt heeft de urgentie van effectieve rehabiliterende hulpverlening alleen maar doen toenemen.
Dit jaarboek bundelt een ruime selectie bijdragen, en geeft daarmee een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van rehabilitatie in Nederland. Hierbij komen nieuwe methodieken, doelgroepen, zorgarrangementen en interventies aan de orde. Alle klassieke rehabilitatieterreinen wonen, werken, leren, dagbesteding en sociale relaties worden behandeld, maar ook de betekenis van themas als herstel, empowerment, ACT-teams, stigmatisering en maatschappelijke steunsystemen voor de rehabilitatiepraktijk. Al deze onderwerpen worden beschreven door auteurs die de Nederlandse kennis en praktijken mede in de context van internationale onderzoekskennis plaatsen.
Het Kenniscentrum Herstel en Rehabilitatie zal een dergelijk overzicht iedere twee jaar herhalen, zodat het veld op de hoogte blijft van nieuwe kennis en best practices. Hopelijk is dit het begin van een sterke traditie van kennisontwikkeling in dit werkveld, want die is onmisbaar in het streven naar een hoogwaardige, effectieve rehabilitatiepraktijk in Nederland.