dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789023246183
verschijningsdatum01/07/2010
verschijningsdatum01/07/2010
"Het aantal patiënten met diabetes type 2 is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld.
De inzichten over de optimale behandeling van deze vorm van diabetes veranderen voortdurend. Onder invloed van wetenschappelijk onderzoek ontstaan niet alleen nieuwe inzichten over bijvoorbeeld de effecten van geneesmiddelen, maar ook over de wijze waarop mensen met type 2 diabetes omgaan met hun ziekte en hoe diabeteszorgverleners daarop moeten inspelen. Onderzoek roept echter ook altijd weer (nieuwe) vragen op.
Een voorbeeld. Onderzoek wijst uit dat het bij diabetes type 2 zaak is het glucosegehalte zo snel mogelijk omlaag te brengen. ¿Dankjewel¿, zegt de diabetesprofessie, ¿maar dan hebben wij nog wel een aantal vragen: Geldt dat ook voor een behandeling waarin zowel het glucosegehalte als de bloeddruk als een gestoord vetspectrum streng worden behandeld? Zouden we mensen dan moeten screenen op diabetes? Leidt dat niet tot medicalisering met verlies van kwaliteit van leven van deze patiënten? Hoe kan deze vorm van zorg het best worden georganiseerd? Wat willen de patiënten eigenlijk zelf? Wanneer mogen we spreken van kwalitatief goede diabeteszorg?¿
De uitgave 'Diabetes, van wetenschap naar praktijk' bevat in totaal vijftig tips voor de dagelijkse praktijk van de diabeteszorg, waarin dergelijke vragen worden beantwoord. Deze tips zijn ontleend aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen jaren plaatsvond in honderden Nederlandse huisartspraktijken.
Kortom: een nuttige gids die op toegankelijke wijze theorie en praktijk verbindt.
Over de auteur
Prof. dr. Guy E.H.M. Rutten, verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, richt zich voor wat betreft zijn onderzoeksactiviteiten op diabetes en cardiovasculaire complicaties, diabeteszorg in de eerste lijn en diabetes en klinische infecties. Hij is onder meer voorzitter van de DiHAG (Diabetes Huisartsen Adviesgroep) en van de Primary Care Study Group binnen de Europese Vereniging voor Diabetes Onderzoek (EASD). "