dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum25/08/2005
In dit boek, dat een product is van samenwerking tussen de acht medische faculteiten in Nederland, wordt de psychiatrie op probleemgeoriënteerde wijze toegelicht. Het analyseren van een psychiatrisch probleem en het vinden van een goede oplossing hiervoor is in de klinische praktijk niet eenvoudig. Het is echter wel te leren. De in dit boek gepresenteerde psychiatrische problemen en klachten kunnen hiertoe een goede aanzet vormen. Steeds wordt uitgegaan van de klacht van een patiënt of zijn omgeving. Deze klachten zijn afgeleid van de Psychiatrische problemenlijst voor de artsopleiding, die op basis van het Raamplan 2001 Artsopleiding is samengesteld door de onderwijscoördinatoren psychiatrie van de acht medische faculteiten. Deze problemenlijst omvat de belangrijkste psychiatrische klachten en verschijnselen uit de klinische praktijk. Systematisch worden per klacht (hetero)anamnese, psychiatrisch onderzoek, aanvullend onderzoek, differentiële diagnostiek, etiopathogenetische overwegingen, behandeling en beloop toegelicht door middel van stapsgewijs aangeboden informatie en te beantwoorden vragen.
Hoewel dit boek bedoeld is voor het onderwijs in de psychiatrie aan studenten geneeskunde, is het ook bruikbaar voor de opleiding en bij- en nascholing van andere beroepsgroepen, zoals psychiaters, huisartsen, verpleeghuisartsen, GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiatrisch verpleegkundigen.
Aan Probleemgeoriënteerd denken in de psychiatrie werkten 41 auteurs mee. De redactie wordt gevormd door prof.dr. A.J.L.M. van Balkom, hoogleraar psychiatrie aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam en prof.dr. M.W. Hengeveld, hoogleraar psychiatrie aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.
Het boek vormt een tweeluik met het Leerboek psychiatrie, onder dezelfde redactie.