Personen
Pieter Tops
NUR Codes (sub)
300 Literaire fictie algemeen
Pakket De helden van David
Zomer pakket A | Dwarsligger 2 en 1
Zomer pakket B | Dwarsligger 2 en 1
Zomer pakket C | Dwarsligger 2 en 1
De omwenteling in Nederland waar Pim Fortuyn voor wilde zorgen, werd na zijn dood niet waargemaakt in de landelijke politiek. In Rotterdam, waar zijn partij de grootste werd bij degemeenteraadsverkiezingen van 2002, verliep dat anders. Leefbaar Rotterdam nam plaats in het college van burgemeester en wethouders en er veranderde fundamenteel iets aan de manier van besturen. Onder leiding van burgemeester Opstelten ontstond een nieuw bestuurlijk regime, dat veiligheid centraal stelde en niet schroomde om onorthodoxe initiatieven te introduceren, zoals interventieteams en stadsmariniers.
In Regimeverandering in Rotterdam beschrijft Pieter Tops hoe de nieuwe aanpak in Rotterdam is ontwikkeld. Een fascinerende en heldere beschrijving van een revolutie in het Nederlandse bestuur, die interessant is voor iedereen die bestuurlijke veranderingen volgt. De analyse bevat vele lessen voor een effectief en geloofwaardig stedelijk bestuur. Zij hebben niet alleen op veiligheid betrekking, maar zijn ook relevant voor een vernieuwing van het sociale beleid.
Pieter Tops (1956) is sinds oktober 2006 lid van het College van Bestuur van de Politieacademie. Hij is ook hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Tops heeft verschillende studies verricht naar het functioneren en de kwaliteit van het openbaar bestuur in Nederland. Hij publiceerde onder meer Moderne regenter (1994), Stijlen van besturen (1998, met Gerard Schouw), De binnenkant van politiek (2002, met Stavros Zouridis) en Frontlijnsturing (2005, met Casper Hartman). Tops maakt deel uit van het Sociaal Platform Rotterdam.