dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum18/06/2018
verschijningsdatum26/11/2014
Valide diagnostiek vormt de grondslag van adequaat (para)medisch handelen. Dit boek geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de anamnese, het lichamelijke onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat.
Deze 2e druk is volledig geactualiseerd. Bij het boek hoort een website met video’s van valide diagnostische handelingen met bijbehorende psychometrische gegevens. Verscheidene vormen van klinisch redeneren passeren in een korte introductie de revue, gevolgd door hoofdstukken over de begrippen ‘validiteit’ en ‘reproduceerbaarheid’ en de verschillen tussen een enkele test vergeleken met die van gecombineerde testen. Diverse hoofdstukken behandelen vervolgens de diagnostiek van patiënten met lage rugpijn, pijn aan de heup, knie, de voet, nek en schouder, elleboog en hand en pols. Elk hoofdstuk begint met een casus en sluit af met een terugblik daarop. Tevens wordt aandacht besteed aan de alarmsignalen (‘rode vlaggen’) die op ernstige pathologie kunnen wijzen.
Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat biedt een schat aan informatie voor huisartsen, fysiotherapeuten, studenten en overige professionals die belang hebben bij een actuele wetenschappelijke onderbouwing van de diagnostiek van klachten van het bewegingsapparaat.
Arianne P. Verhagen is fysiotherapeut, manueel therapeut en klinisch epidemioloog. Zij is in 1999 gepromoveerd en vanaf juli 1999 tot januari 2018 werkzaam geweest als senior onderzoeker en projectleider bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Van 2009 - 2014 lector ‘Diagnostiek’ aan de opleiding fysiotherapie van de Avans Hogeschool in Breda en deze functie is de aanleiding geweest voor dit boek. Vanaf 1 februari is Arianne hoofd opleiding en hoogleraar onderzoek aan de opleiding fysiotherapie van de UTS (University of Technology Sydney) in Australië.
Jeroen Alessie is fysiotherapeut, educational science & technologist en als hogeschooldocent verbonden aan de opleiding fysiotherapie van de Avans Hogeschool in Breda.