Waarom sommige mensen leiden en andere volgen.
Lessen uit 2,5 miljoen jaar leiderschap.
Over alfamannetjes, het glazen plafond, lange en charismatische leiders en de overeenkomst tussen stamhoofd en manager
We zijn allemaal leiders of volgers – of beiden. We herkennen leiderschap in bijna elk aspect van ons leven: op het werk, in onze vriendenkring, in families, in religie en in de politiek. Maar wat maakt een goede of slechte leider? Waarom zijn sommige mensen volgers en andere leiders? En wat zijn de voordelen van beiden? Alle aspecten die we herkennen uit discussies en theorieën over leiderschap – zoals charisma, persoonlijkheid, alfamannetjes, het glazen plafond voor vrouwen, nature versus nurture – worden verklaard in een allesomvattende theorie.
De natuurlijke leider neemt je mee terug naar de basis. Het laat zien hoe leiderschap is ontstaan en veranderd in een tijdsbestek van twee miljoen jaar. Je zult ontdekken dat – als het gaat om de werkomgeving – het streepjespak nog steeds een oud brein verbergt. De traagheid van de evolutie veroorzaakt een discrepantie tussen onze moderne ideeën over leiderschap en het soort leiderschap waar ons stenentijdperkbrein op is ingesteld.
De natuurlijke leider is een baanbrekend onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis en wetenschappelijke basis van leiderschap. Het verklaart waarom jongeren zich bij een terreurbeweging aansluiten, waarom we een hekel hebben aan het middle management en hoe politici hun kansen op verkiezingssucces kunnen vergroten.
‘Over de vraag wat een goede leider is, zijn kasten vol boeken geschreven. Mark van Vugt heeft een originelere invalshoek. Hij legt uit waarom we überhaupt leiders willen. […] Leuk is dat het boek minstens zoveel aandacht besteedt aan volgelingen. Dat is belangrijk, immers daarvan zijn er veel meer.’ – Psychologie Magazine