Personen
J. Nijsink
NUR Codes (sub)
740 Mens en maatschappij algemeen
Wetstratees
Vernederd, verkracht, verborgen
890 Paramedisch algemeen
Medical Taping Concept
Diagnosen, interventies & resultaten
Een verlies door zelfdoding kent vele gevolgen en kan diepe sporen nalaten in het leven van de nabestaanden. Zij worden geconfronteerd met gevoelens van angst, wanhoop, verslagenheid, schaamte en schuldgevoel en kunnen geconfronteerd worden met vragen over het waarom. In deze tijd wordt er gelukkig meer aandacht besteedt aan de emotionele gevolgen van het verlies van een dierbare die door zelfdoding om het leven is gekomen.
Toch rust er nog er nog steeds een taboe op zelfdoding. Dit kan zich uiten in negatieve reacties uit de omgeving zoals het veroordelen of verwerpen van de zelfdoding, maar ook beschuldigingen en het maken van toespelingen over de schuldvraag. Ook het ontwijken van de nabestaanden komt voor. Veelal weet de omgeving niet om te gaan met deze traumatische gebeurtenis. Voor de nabestaanden, die zich toch al ontredderd voelen is dat een hard gelach ook omdat ze nu juist de mensen om zich heen nodig hebben waar ze steun van kunnen krijgen.
Dit Boek is geschreven voor nabestaanden, hulpverleners en geïnteresseerden die meer over de achtergronden van zelfdoding willen weten en de mogelijke gevolgen voor de nabestaanden. Het is voor de nabestaanden veelal van belang om inzicht te krijgen wat er zich nou precies heeft afgespeeld bij hun dierbare.
Vaak hebben de nabestaanden het één en ander al meegemaakt met de overledene en wellicht kunnen de mogelijke achtergronden van de zelfdoding inzicht geven in de geestelijke toestand van de overledene.
Voor de nabestaanden is dit een enorme shock en wanneer men enig inzicht zal krijgen in de achtergrond, dan kan dat een zekere verlichting opleveren. In Geen Antwoord Meer zullen ook de mogelijke gevolgen voor de nabestaanden besproken worden.