Over de inhoud
Dit boek gaat over evidence based werken (EBP). Die term kom je tegenwoordig overal tegen. Het is een beetje een modewoord geworden. Er wordt vaak onnodig ingewikkeld over gedaan! In feite betekent EBP niets anders dan dat de verpleegkundige zoveel mogelijk gebruik maakt van kennis die met onderzoeksgegevens onderbouwd kan worden.
EBP is in wezen een besluitvormingsmodel. Dit boek helpt je kennis en vaardigheden aan te leren m.b.t. het verpleegkundig besluitvormingsproces. De rode draad hierbij is dat het bij verplegen gaat om handelen én denken.
Verpleegkundig redeneren gaat over het denkproces van de verpleegkundige. Dit denken leidt tot een besluit of keuze voor een bepaalde diagnose, interventie of resultaat (handelen). Je maakt als verpleegkundige dus niet alleen bepaalde keuzes, deze keuzes zijn ook ergens op gebaseerd: je weet waarom je deze keuzes maakt!
Met dit boek willen we je vooral stimuleren tot het onderbouwen en verantwoorden van het verpleegkundig handelen in de praktijk. Voor verdiepingsliteratuur verwijzen we naar de uitgave Effectief Verplegen 0. Handboek voor evidence based verpleegkundig handelen.
Beknopte inhoudsopgave
Inleiding
1 Florence Nightingale en het evidencebased werken
2 Klinisch redeneren voor verpleegkundigen, ofwel: verpleegkundig redeneren
3 Taalgebruik, classificaties en verslaglegging
4 Gedeelde besluitvorming
5 Reflectie
6 Morele kwesties in de besluitvorming
Bijlage 1: Studieopdrachten
Bijlage 2: Docentenhandreiking
Register
Voor wie bestemd
- studenten verpleegkunde (mbo)
- studenten verpleegkunde (introductie voor hbo)
- praktijkverpleegkundigen