dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum18/10/2024
Sociale veiligheid in het sociaal domein - Signaleren en handelen bij sociale onveiligheid en grensoverschrijdend gedrag is een nieuw studieboek voor (toekomstige) professionals binnen de domeinen zorg en welzijn, gezondheidsstudies, onderwijs en sport.
Studenten leren met dit boek signalen van sociale onveiligheid te herkennen én wat je als professional nodig hebt om gericht te kunnen handelen wanneer er sprake is van sociale onveiligheid. In de zeven hoofdstukken van dit boek wordt ingegaan op sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag in het algemeen en worden verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag behandeld: pesten, huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Elk hoofdstuk sluit af met opdrachten.
Sociale veiligheid in het sociaal domein is geschreven voor studenten in de propedeuse- en hoofdfase van de opleidingen binnen de domeinen zorg en welzijn, gezondheidsstudies, onderwijs en sport.
Met dit boek krijgen jij en je studenten toegang tot de uitgebreide online omgeving van studiemeister. Als docent krijg je de beschikking over een breed aanbod aan collegematerialen, zoals extra oefeningen, casussen en presentaties die eenvoudig op maat kunnen worden aangeboden. Je studenten verdiepen hun kennis en verbeteren hun vaardigheden met uitlegvideo's, samenvattingen, toetsvragen en begrippentrainers. Zo zijn je studenten goed voorbereid en kun jij tijdens de lessen de verdieping opzoeken!
De auteurs van de verschillende hoofdstukken zijn of waren werkzaam als docent-onderzoeker bij de Academie voor Sociale Studies aan de Hanzehogeschool in Groningen.
Marieke Bekkers is afgestudeerd als sociaal werker en cultureel antropoloog. Van 2014 tot 2022 was zij als docent-onderzoeker verbonden aan de Academie voor Sociale Studies waar zij in onderwijs aandacht heeft gehad voor sociale veiligheid, huiselijk geweld en kindermishandeling en de verplichte Meldcode huiselijk geweld.
Jeroen Boekhoven studeerde en promoveerde aan de RUG (Godsdienstwetenschap). Sinds 2011 is hij als docent-onderzoeker verbonden aan de Academie voor Sociale Studies, waar hij in onderwijs en onderzoek (via het Lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving) aandacht heeft voor macht, machtsverschillen en verschillende vormen van sociale ongelijkheid.
Susan Ketner is lector Integrale aanpak kindermishandeling aan de Hanzehogeschool. Haar leeropdracht richt zich op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een effectieve, bruikbare, innovatieve, duurzame en integrale aanpak van kindermishandeling. Als lector is zij betrokken bij de Master Social Work en bij de Werkplaats Sociaal Domein Noord.