dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum20/10/2022
Einstein zei dat je alles zo eenvoudig mogelijk moet maken – maar niet simpeler. Maar ja, als iets voor Einstein te simpel is, dan is het voor ons nog steeds erg complex. Sinds de dood van Einstein is de wereld er ook alleen maar ingewikkelder op geworden en de wereld verandert in een steeds hoger tempo. Dus heb je af en toe een boek nodig dat die ingewikkelde dingen wat simpeler maakt, maar net niet té simpel. 101 misverstanden is zo’n boek. Sterker nog, het is hét boek dat moet lezen om de complexiteit van de wereld te begrijpen.
Waar gaat het over? Onder meer over de meeste mensen, want die deugen als net zo min als Rutger Bregmans boek – en uiteraard gaat het ook over dat boek. Natuurlijk over misverstanden die je geld kosten, maar ook over de dogma’s en dilemma’s rond milieu- en klimaat, over de onzin rond ruimtereizen, kolonisatie van Mars en de oliedomme actieve zoektocht naar buitenlandse beschavingen en over de vele redenen waarom je geen Tesla moet kopen (één belangrijke reden: elektrische auto’s zijn een groot misverstand en auto’s op bio-CNG zijn tot veertien keer beter voor het klimaat dan Tesla’s). Het beantwoordt de vraag of biljoenen vliegen gelijk hebben en we dus poep moeten eten en in één onwelriekende adem waarom de agressiefste boeren ongelijk hebben en we de landbouwsubsidies af moeten schaffen. Nu we het toch over afschaffen hebben: het bespreekt ook waarom we de Nederlandse taal moeten afschaffen (vrijwel niemand beheerst het Nederlands nog, de meeste mensen gebruiken nog maar één voorzetsel: richting). Belangrijk: het maakt voor eens en voor altijd duidelijk wat de zin van het leven is en welke misverstanden daaromtrent bestaan. Maar het behandelt ook misverstanden als Nespresso, sterke vrouwen en mannen en spiritualiteit. Nee, je verdient niet wat je verdient, de ochtendstond heeft geen goud in de mond, koffie is niet ongezond en klassieke muziek is niet elitair. Nu we toch over klassieke muziek hebben: het bespreekt misverstanden over Schubert en Bach en legt uit waarom de Romantiek Duits is. À propos Duits: nu leer je eindelijk de werkelijke reden waarom Hitler de oorlog verloor. Het boek vertelt je waar je nu onmiddellijk mee op moet houden: chatten, sociale media, mode, toetjes en nog zo wat. Je leert ook enkele grote oplichters kennen zoals Sigmund Freud en Elon Musk. Heel belangrijk: het bespreekt meerdere ernstige misverstanden rond de gewichtigste problemen van onze tijd, overgewicht en obesitas. Maar in wezen behandelt het boek vrijwel steeds één misverstand dat achter alle andere misverstanden schuilt: dat je dingen simpeler moet voorstellen dan ze zijn.
Nu zou je denken dat zo’n boek over al die problemen saai, triest en moeilijk is, maar door een onverklaarbaar toeval is het een ontzettend leuk en spannend boek geworden dat zelfs door millennials te lezen en te begrijpen is. Kortom: het is niet alleen het boek dat je moet lezen om de wereld te begrijpen, maar het is gewoon het boek dat je móet lezen.
P.S.: Het kost eigenlijk niks want je haalt de aankoopprijs er meteen weer uit.