dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum26/04/2021
Het zorgstelsel in Nederland is ingewikkeld. Er zijn veel spelers, diverse verzekeringen en verschillende financieringsstromen. De kennis van het stelsel is, ook bij mensen die in de zorg werkzaam zijn, gering. Opleidingen besteden er nauwelijks aandacht aan. Dat is jammer, want kennis van ‘hoe het werkt’ in de gezondheidszorg is belangrijk. Dit boek ontrafelt het zorgstelsel.
Martien Bouwmans leidt ons door de geschiedenis van de ziektekostenverzekering en het huidige zorgstelsel. Met soms verrassende invalshoeken en de controverse niet schuwend, verheldert hij, legt uit waar het goed en fout gaat, en neemt hij stelling in verwarrende discussies. Wat is marktwerking in de zorg? Hebben we nu de beste zorg ter wereld of valt er nog wel wat te verbeteren?
De rol van de zorgverzekeraar (de eeuwige boeman) komt voorbij, de ingewikkelde tarieven in de zorg, de administratieve lasten en het gebrek aan samenhang en samenwerking. Zou het anders kunnen? Zeker wel, denkt Bouwmans. De eerstelijnszorg anders organiseren, zorgverleners anders betalen, zodat ze meer aan preventie gaan doen. Wanneer dat gebeurt krijgen de zorgverleners - verassend genoeg - meer professionele ruimte en vertrouwen.
In de zorg spelen grote belangen. Houden alle partijen - financiers en zorgverleners en patiënten - elkaar in evenwicht, zodat de zorg goed en de kosten beheersbaar blijven?
Het zorgstelsel ontrafeld heet dit boek. Menigeen zal na het lezen denken: Oh, zó werkt ons zorgstelsel…