dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789089590688
verschijningsdatum14/06/2012
verschijningsdatum14/06/2012
Diversiteit staat voor een hele waaier aan verschillen. Verschillen tussen individuen en tussen culturen, tussen karakters, meningen en manieren van doen. Het gaat daarbij om zowel zichtbare als onzichtbare kenmerken. Echter, maar al te vaak negeren we die verschillen en gaan we uit van een standaard. In organisaties, bij sollicitaties, in het onderwijs, in procedures. Impliciet of expliciet.
Veel groepen pleiten of strijden voor erkenning van diversiteit vanuit het streven naar sociale rechtvaardigheid en een pluralistische en democratische samenleving. Zie de discussie over vrouwen in topposities, of het bestrijden van discriminatie naar afkomst, geaardheid, leeftijd of beperking.
Maar er zijn ook andere argumenten. In de biologie geldt dat populaties met meer genetische variatie een grotere kans van overleven hebben. Ook organisaties zijn gebaat bij diversiteit. Onderzoek, met name in de VS, heeft uitgewezen dat divers samengestelde teams creatiever en innovatiever zijn, terwijl de kwaliteit van de besluitvorming eveneens verbetert. Voldoende stof voor een nummer van Slow Management over dit thema.
Inhoudsopgave:
Analyses
Niet de regels van het spel aanpassen, maar het spel zelf veranderen
Diversiteit heeft wel degelijk invloed op de resultaten, en tal van bedrijven en overheidsinstellingen kennen al jaren een diversiteitbeleid. Het heeft alleen weinig opgeleverd. Hoe kan dat?
Paul Frissen over het belang van tegenkracht
Door kuddegedrag kunnen op het oog gerechtvaardigde en productieve sturingsinstrumenten omslaan in (onbedoelde) perversiteit, stelt hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen. De voorbeelden liggen voor het oprapen.
Interviews
'Vrouwen zijn meer geneigd om aan de lange termijn te denken'
Ze richtte een eigen ingenieursbureau op, en werd vorig jaar benoemd tot hoogleraar duurzaam bouwen en zelfs decaan van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Een gesprek met Elphi Nelissen
Hoe vitale babyboomers en jonge honden samen de wereld kunnen veranderen
Organisatiepsycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning over de verborgen kracht in onze evolutie. 'Iedere volgende generatie brengt betere leiders voort.'
Fons Trompenaars: 'Andere culturen hebben hun eigen logica'
Wat is de invloed van cultuurverschillen op de manier waarop we zakendoen en onze organisaties managen? Die vraag houdt Fons Trompenaars al zijn hele werkzame leven bezig.
Reportages
I-did slow fasion
Design en duurzaamheid gaan heel goed samen, laat het jonge label i-did zien. Oprichtster Mireille Geijsen combineert mode met gebruik van duurzame materialen, handwerk, lokaal produceren en aandacht voor de mens.
De worsteling van de politie met diversiteit
Aan nota's, onderzoeken, projecten en campagnes geen gebrek. Meer vrouwen en allochtonen bij de politie, het is al jaren een hot issue. Met die eerste groep lukt het nog redelijk, met die tweede een stuk minder.
Slow Food
Multicultureel in de Hollandse keuken
De Nederlandse keuken... hoe ziet die er eigenlijk uit? Verloochenen we onze cultuur of is het goed om uit andere keukens te snoepen?
Fotoreportages
Biodiversiteit als levensverzekering
Genetische diversiteit in populaties en soorten, diversiteit van soorten in ecosystemen, en diversiteit van ecosystemen in landschappen - de drie niveaus van biologische of biodiversiteit - zorgen samen voor een goed verloop van alle natuurlijke processen op aarde.
Diversiteitsprijzen
Voor emancipatie van vrouwen, homo's of voor het opkomen voor de allochtone zaak. De ene is er om best practices te verzamelen die de meerwaarde en de kracht van diversiteit zichtbaar maken. De andere wil op positieve wijze de diversiteitsgedachte bevorderen en uitdragen.