dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789023244738
verschijningsdatum11/12/2008
verschijningsdatum11/12/2008
"Uitgave in samenwerking met Stichting Management Studies"
Innoveren is meer dan ooit voorwaarde voor succes. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om grote uitzonderlijke vernieuwingen, maar meestal om verbeteringen van bestaande producten en diensten. Die stelling wordt in dit boek bewezen aan de hand van de innovatieroutines van 22 Nederlandse bedrijven en organisaties die bij herhaling succesvol zijn geweest met hun innovaties. Bekende industriële bedrijven als Philips, Shell, ASML, DSM, Siemens, Unilever werden onderzocht, naast minder bekende als Koning & Hartman, Ten Cate en Intervet. Een evenredig deel van het onderzoek richtte zich op de dienstensector en de creatieve industrie met ondernemingen als Achmea, HEMA, MEXX, Albert Heijn, Rabobank, Effectory, de Efteling, Stage Entertainment en KesselsKramer, aangevuld met het Groninger Museum, de Kunsthal en de gemeentes Amsterdam en Dordrecht.
Achter de innovatieroutines ontdekten Dany Jacobs en Hendrik Snijders een tiental disciplines waarin deze organisaties excelleren. Hiermee was het idee van de innovatietienkamp geboren: tien heel verschillende disciplines waarop een onderneming hoog moet scoren om blijvend succesvol te zijn met innovaties.
Innovatieroutine biedt algemeen managers, managers new business en R&D-directeuren inzichten in de afwegingen waarvoor zij staan bij het leiding geven aan innovatieprocessen. De innovatietienkamp helpt daarbij de mogelijke zwakke punten op te sporen die succes bij innovatie in de weg staan.
Dany Jacobs en Hendrik Snijders hebben een lange staat van dienst in het innovatieonderzoek. Dany Jacobs werkte lange tijd bij TNO, was tien jaar lang hoogleraar Strategisch Management in Groningen en is nu hoogleraar Industriële Ontwikkeling en Innovatiebeleid bij de Universiteit van Amsterdam en lector Kunst, Cultuur en Economie bij de hogescholen ArtEZ en HAN in Arnhem. Hendrik Snijders was ondermeer onderzoeker bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en teamleider bij de Stichting Weten en is nu zelfstandig onderzoeker en docent bij de Rijksuniversiteit Groningen.