In dit belangrijke boek, gebaseerd op een schat aan nieuwe gegevens, wordt de opmerkelijke relatie tussen Roosevelt en Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in al haar diepgang en complexiteit blootgelegd.
Aan de hand van geheime documenten en spoedtelegrammen uit verschillende (staats)archieven, laat Butler zien hoe de leider van het kapitalistische Westen en de heerser over de communistische wereld tijdens de Tweede Wereldoorlog méér dan noodgedwongen bondgenoten werden. Butlers studie laat zien hoe beide mannen samenwerkten, hoe ze tot dezelfde kijk op de naoorlogse vrede kwamen en hoe hun ongemakkelijke maar diepe vriendschap tijdens de oorlog maar ook na 1945 de geopolitieke wereldorde tot aan de 21ste eeuw zou blijven bepalen.
Roosevelt en Stalin vertelt over de eerste persoonlijke ontmoetingen tussen de twee leiders gedurende de vierdaagse Conferentie van Teheran, in december 1943, waar de geallieerden de volgende kritieke fase van de oorlog bespraken; over Stalins goedkeuring voor een nieuw offensief aan het oostfront en over zijn toezegging om na de geallieerde zege op Duitsland de oorlog aan Japan te verklaren.
Butler beschrijft tot in de fascinerendste details de ontmoeting in Jalta in februari 1945 - twee maanden voor Roosevelts dood - waar werd besloten uitsluitend de onvoorwaardelijke overgave van Nazi-Duitsland te accepteren, de reorganisatie van het Europese continent werd beklonken en waar Stalin zich bereid verklaarde deel te nemen aan Roosevelts concept van de Verenigde Naties. In het boek zien we hoe Stalins beeld van Roosevelt evolueerde en hoe hij de Amerikaanse president als de sleutel tot een vreedzame wereld begon te zien. Een fascinerend en onthullend portret van de cruciale historische en persoonlijke samenwerking tussen twee wereldleiders.