dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum10/12/2024
verschijningsdatum11/12/2024
De zorg loopt vast. Het personeelstekort loopt op en we vragen steeds vaker om zorg. Tegelijkertijd weten we van veel behandelingen niet of deze werken. We leveren zelfs zorg waarvan we weten dat deze niet werkt of – in het ergste geval – schade veroorzaakt. Bovendien levert de zorg een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot. Reden voor Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg aan het Radboudumc, om te pleiten voor een andere kijk op gezondheid en ziekte.
Volgens Kool moet de zorgverlener meer dan voorheen een coach gaan zijn die patiënten helpt bij het maken van een keuze. En die keuze wordt vaker ‘niets-doen’. Want de meeste klachten gaan vanzelf over. Sterker nog, behandelen kan averechts werken. Terughoudend zijn is daarom belangrijk, bij artsen en bij patiënten. En het besef dat niet de zorg maar het individuele gedrag van mensen en hun sociale context bepalend zijn voor gezondheid. Veel meer aandacht dus voor leefstijl, maat schappelijke participatie, zingeving en betrouwbare patiëntinformatie. En een actieve overheid die haar burgers helpt bij de zoektocht naar een gezond leven.
Dit boek is het resultaat van onderzoek van Tijn Kool en dat van veel van zijn collega’s. Hij heeft voor zijn oratie dankbaar gebruik kunnen maken van hun zinvolle resultaten over effectiviteit van zorg, obesitas, sociaal-economische gezondheidsverschillen en nog vele andere onderwerpen. Om de resultaten breed toegankelijk te maken schreef hij een publieksversie van zijn oratie.Tijn Kool is hoogleraar Passende Zorg aan de Radboud Universiteit/ Radboudumc. Hij is als arts en econoom al 35 jaar bevlogen bezig met implementeren van passende zorg en deïmplementeren van niet-passende zorg.