Een grotere avonturier dan Jan Fabius is in Nederland nooit geboren. Als oorlogscorrespondent was hij getuige van de Balkanoorlog van 1912-1913, bezocht hij de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, kwam hij na een verhoor door Stalin in een Russische cel en overleefde hij ternauwernood de Japanse bombardementen op Shanghai. Als officier nam hij deel aan een chaotische vredesmissie in Albanië, vloog hij in de eerste Farman-vliegtuigen en raakte hij in Japanse krijgsgevangenschap.
Na 1945 begon hij met zijn eigen weekblad een eenmansguerrilla tegen het establishment. Als overtuigd imperialist en nationalist kon hij het verlies van Nederlands-Indië moeilijk verkroppen. In 1956 belandde hij in de gevangenis nadat hij als een van de eersten had bericht over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op Paleis Soestdijk. Met zijn uitgesproken persoonlijkheid en controversiële opvattingen bleef hij tot aan zijn dood de ruzies en schandalen aan elkaar rijgen. In dit boek opent Koen Vossen het verloren universum van Jan Fabius, waarin stoutmoedige avonturen en bedenkelijke opvattingen voor het oprapen lagen.
Koen Vossen is politiek historicus en doceert politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij schrijft regelmatig in het Historisch Nieuwsblad en De Groene Amsterdammer. Zijn boek Rondom Wilders. Portret van de PVV was genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs.
Over Rondom Wilders:
‘Het beste boek over Wilders en de PVV tot nu toe.’ – de Volkskrant *****
‘Etiketten en mythes verfrissend ontrafeld’ – Het Parool ****
‘De auteur blinkt uit in nuchterheid en degelijkheid’ – Trouw