dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum30/09/2008
Oefentherapie bij knieaandoeningen biedt de kinesitherapeut een praktische leidraad voor de behandeling van knieletsels.
De kinesitherapeut kan er gemakkelijk mee aan de slag en leert de technieken op een veilige manier toe te passen.
In het eerste deel werken de auteurs een aantal begrippen met betrekking tot oefentherapie uit. Het verschil tussen open- en gesloten-kinetische-ketenoefeningen in de revalidatie komt uitgebreid aan bod en wordt gelinkt aan het concept van de kinetische keten.
Naast deze wetenschappelijke achtergrond bij de keuze van de oefeningen zijn er een heleboel voorbeelden van oefeningen voor de revalidatie van veelvoorkomende knieaandoeningen.
In het tweede deel worden revalidatieschema's stap voor stap uitgewerkt voor respectievelijk patellofemorale klachten, kruisbandletsels, patellapeestendinopathie, meniscusletsels en kraakbeenletsels.
Meer dan 80 foto's van oefeningen uit de praktijk illustreren en verduidelijken de behandeling.
Extra informatie
Oefentherapie bij knieaandoeningen maakt deel uit van een reeks. Andere boeken in deze reeks zijn De kinesitherapeutische behandeling van hand- en polsletsels, Oefentherapie bij nekaandoeningen, Oefentherapie bij peesaandoeningen, Oefentherapie bij rugaandoeningen, Oefentherapie bij schouderaandoeningen, Oefentherapie bij voet- en enkelaandoeningen.
Over de auteurs
Erik Witvrouw promoveerde in 1998 tot doctor in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie aan de K.U.Leuven met als onderwerp 'Risicofactoren en kinesitherapeutische aanpak van patellofemorale aandoeningen'. Sinds 1999 is hij voltijds docent aan de UGent, vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Ook is hij sinds 2003 hoofd van de unit sportrevalidatie-evaluatiecentrum binnen het centrum voor sportgeneeskunde UZ Gent. Zijn onderzoeksdomein situeert zich binnen de sportgeneeskunde, met name het domein van de knierevalidatie. In dit domein heeft hij meer dan 80 internationale en nationale publicaties op zijn naam en behaalde hij enkele wetenschappelijke onderscheidingen.
Marc Lorent studeerde in 2000 af aan de K.U.Leuven als licentiaat in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie met een specialisatie in de sportkinesitherapie. Hij werkte er nadien op de dienst Orthopedie binnen de knierevalidatie en op het Sportmedische advies en keuringscentrum van de universiteit. Sinds 2002 is hij dagelijks bezig met sportrevalidatie als zelfstandig kinesitherapeut. Als praktijkassistent aan de UGent, vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, werkt hij als lesgever in het domein van de sportrevalidatie. Hij is verbonden aan basketbalclub Racing Basket Antwerpen en aan de Topsportschool Antwerpen waar hij instaat voor de sportverzorging en revalidatie van geblesseerde atleten.
Dieter Van Assche studeerde in 1994 af als licentiaat in de Lichamelijke opvoeding en in 1996 als licentiaat in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie aan de K.U.Leuven. In 1997 behaalde hij er zijn specialisatie manuele therapie. In het UZ Leuven werkte hij op de diensten Ambulante revalidatie en Orthopedie. Vervolgens werkte hij aan de K.U.Leuven drie jaar deeltijds als praktijkassistent aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) en deeltijds als wetenschappelijk medewerker voor de dienst Reumatologie binnen het onderzoek naar kraakbeenherstel. Sinds 2003 werkt hij als kinesitherapeut op de dienst Reumatologie van het UZ Leuven en verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar de revalidatie volgend op kraakbeenherstel in de knie.