dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum21/10/2009
De kinesitherapeutische behandeling van hand- en polsletsels biedt de praktiserende kinesitherapeut een leidraad bij het onderzoeken, evalueren en behandelen van hand- en polsaandoeningen.
De kinesitherapeut kan gemakkelijk met het boek aan de slag en leert de technieken op een veilige manier toe te passen.
In het eerste deel gaan de auteurs dieper in op de functionele anatomie van de hand- en polsregio. Vervolgens bespreken ze de algemene principes van weefselherstel gekoppeld aan de oefendoelstellingen overeenkomstig het type weefsel en de fase van herstel.
De specifieke artrokinematica van de hand en de pols komt uitgebreid aan bod en wordt per gewricht besproken. Het klinisch onderzoek met zijn specifieke tests en evaluatiemethoden wordt uitgelegd, geïllustreerd en gekoppeld aan het manueeltherapeutische onderzoek.
In het tweede deel bespreken de auteurs op basis van de wondhelingsprincipes uit het eerste deel de meest courante letsels ter hoogte van de verschillende weefsels.
Aan de hand van verschillende gevalsstudies werken ze concrete oefenprogramma's uit. Ze diepen de oefentherapie bij brandwonden en de ziekte van Dupuytren uit en bespreken ook fracturen van hand en pols, meer bepaald een breuk van de distale radius en een boksersfractuur. Andere gevalsstudies behandelen peesletsels, polsinstabiliteit en zenuwletsels.
Extra informatie
De kinesitherapeutische behandeling van hand- en polsletsels maakt deel uit van een reeks. Andere boeken in deze reeks zijn Oefentherapie bij knieaandoeningen, Oefentherapie bij nekaandoeningen, Oefentherapie bij peesaandoeningen, Oefentherapie bij rugaandoeningen, Oefentherapie bij schouderaandoeningen, Oefentherapie bij voet- en enkelaandoeningen.
Over de auteurs
Eric Van den Kerckhove promoveerde in 2003 tot doctor in de Revalidatiewetenschappen met een proefschrift over de conservatieve behandeling van littekens na ernstige brandwonden. Sinds 2008 is hij hoofddocent aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KULeuven. Hij is lid van de Belgian Hand Therapists (BHT) waarvan hij van 1999 tot 2001 voorzitter was. Sinds 1987 werkt hij op de dienst brandwonden en handrevalidatie van het UZ Leuven, waar hij ook stagetitularis is voor de musculoskeletale revalidatie. Hij is verantwoordelijk voor de postacademische vorming handrevalidatie van de KULeuven.
Katleen Meeûs werkt als zelfstandige in een groepspraktijk van gespecialiseerde kinesitherapeuten. Tot 2007 werkte zij op de dienst brandwonden en handrevalidatie van het UZ Leuven, waar ze ook stagebegeleiding deed voor studenten van de KULeuven. Sinds 1998 is zij actief lid van de BHT, waarvan ze voorzitter was van 2006 tot 2008. Ze was meerdere jaren actief lid van de Europese Vereniging voor Handrevalidatie (EFSHT). Zij doceert aan het IRSK Wings de cursus pols- en handrevalidatie en neemt deel aan de postacademische vorming handrevalidatie van de KULeuven.
Kim Caluwé studeerde in 1998 af als licentiaat Lichamelijke Opvoeding en in 2000 als licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KULeuven. Zij specialiseerde zich onder leiding van Eric Van den Kerckhove in handrevalidatie en brandwonden aan de postacademische vorming van de KULeuven en is sinds 2001 lid van de BHT. Sinds 2002 werkt zij als kinesitherapeut op de dienst brandwonden, intensieve zorg en handrevalidatie van het UZ Leuven, waar ze ook verantwoordelijk is voor de kinesitherapie binnen het zorgdomein kritieke diensten in Gasthuisberg.
Koen Janssens studeerde in 1999 af als licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KULeuven, waarna hij tot 2004 betrokken was bij de opleiding kinesitherapie aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen waar hij nog altijd deeltijds wetenschappelijk medewerker is. In 2003 specialiseerde hij zich in handrevalidatie en brandwonden aan de postacademische vorming van de KULeuven. Sinds 2006 is hij aan de KHKempen als lesgever betrokken bij de bacheloropleidingen Orthopedie en Ergotherapie en als onderzoeksmedewerker in het MOBILAB, het Centrale Onderzoekslaboratorium voor Biomedische en Revalidatietechnologie.