Historicus Jelle Simons doorzocht archieven in binnen- en buitenland, sprak met nabestaanden en betrokkenen en kreeg inzage in het archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van verzetsgroep de liniecrossers in een spannend beschreven geschiedenis.
Tijdens de laatste zes oorlogsmaanden brachten de liniecrossers van Groep Albrecht hun kennis van de waterwegen in en rond de Biesbosch in stelling om de frontlijn tussen bezet en bevrijd Nederland 374 keer te doorkruisen. Tijdens deze levensgevaarlijke tochten brachten zij overheidsfunctionarissen, geallieerde piloten en talloze vogelvrijverklaarden naar het vrije zuiden, onder wie de Britse brigadegeneraal John Hackett. In omgekeerde richting vervoerden de liniecrossers geheim agenten, wapens en omvangrijke hoeveelheden medicijnen naar het door honger en onderdrukking gekwelde noorden.
Jelle Simons vertelt in ‘Liniecrossers’ het complete verhaal: van de lokale geschiedenissen van liniecrossers uit Sliedrecht en Werkendam tot de oprichting en ontwikkeling van Groep Albrecht en de manieren waarop deze landelijke spionageorganisatie de Biesbosch gebruikte als illegaal doorgeefluik tussen vrijheid en bezetting.