Personen
Greet Draye
Femke Paulussen
NUR Codes (sub)
440 Eten en drinken algemeen
Asperge boek box
The Royal Heritage Cookbook
Iens
Imprints
Kannibaal
The good fast food
En Danseuse
Een dampend kopje koffie biedt troost, afleiding of een ogenblik rust. Het hoort bij thuis, of net bij onderweg. Ook voor de intrigerende geschiedenis van de koffie is er geen gebrek aan invalshoeken. Bijvoorbeeld de koffieplant. Die werd in de zeventiende eeuw begeerd en beschermd onder Arabisch monopolie, maar groeide uit tot een plantageplant die wereldwijd succes oogstte. Tegenwoordig staat hij opnieuw onder druk, deze keer door de klimaatverandering.
?Omgekeerd verging het het metier van de koffiebrander in België. Van bij het ontstaan van koffiebranderijen werden stappen gezet naar meer industrialisering en mechanisering. Maar net op het punt dat de ambachtelijke koffiebrander overbodig leek te worden, herwonnen artisanale branderijen hun elan. En wie denkt dat de barista een hedendaagse uitvinding is, is bij deze een illusie armer: al van bij de opkomst van koffiehuizen sinds het midden van de zestiende eeuw werd het zwarte goud geschonken door een specialist die de kneepjes van het vak kende.
Vandaag doen authenticiteit en beleving in de koffiewereld weer hun intrede. Bonen krijgen een gezicht en een verhaal. In heldere teksten en geïllustreerd met originele foto’s worden in dit boek het erfgoed, het vakmanschap en de koffietradities belicht. Auteurs Greet Draye en Femke Paulussen zijn verbonden aan het Centrum Agrarische Geschiedenis. Piet Stoffelen, verbonden aan Plantentuin Meise, leverde tekstbijdragen over de koffieplant.