Het wielrennen wordt wel gemeen en achterbaks genoemd - met fenomenen als flikken, linkeballen, combines en doping. Een andere blik op de sport laat echter zien dat samenwerking en opoffering minstens zo kenmerkend zijn voor de wielersport. Dit boek toont aan dat het wielrennen begrepen kan worden als een dubbelspel van geven en nemen.
Aan de hand van psychologisch onderzoek, filosofische inzichten en talrijke anekdotes uit het roemruchte verleden van het wielrennen laat de auteur zien dat de ongeschreven regels van eerlijk spelen wezenlijk zijn voor de gedragingen van renners. Hij past daarbij het wiskundige model van het Prisoner's Dilemma Game toe op de praktijk van het wielrennen.
Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel is niet alleen leerzaam voor sportliefhebbers in het algemeen en wielerfans in het bijzonder, maar ook voor politicologen, economen, juristen, (sociaal) psychologen en filosofen, al dan niet in opleiding. Het boek is met name geschikt voor opleidingen waarbinnen het Prisoner's Dilemma Game behandeld wordt.
Psycholoog dr. Hein Lodewijkx (1953) heeft gepubliceerd over groepsconflict en -samenwerking, ontgroening en zinloos geweld. Hij doceert statistiek en psychologie aan de Open Universiteit en is een fervent wielrenfan.