Winst en verlies worden bepaald door een doelmatige inzet van personeel. Zeker in arbeidsintensieve organisaties. Slim omgaan met personeelsformatie, werktijden en roosters is dan essentieel. Is het mogelijk om af te stappen van de standaard achtuurdiensten? Hoe organiseer je een goede personeelsformatie? Wat is een passende set van flexibiliteitsmaatregelen? Deze thema's bevinden zich op het tactische niveau van personeelsplanning. Daarnaast speelt het operationele roosterproces een belangrijke rol: het ontwerpen, beheren en afsluiten van de dienstroosters. Doelmatigheid, flexibiliteit en tegelijk robuustheid zijn hierbij kernwoorden, ook als het gaat om zelfroosteren. Het vraagstuk van planning en roostering heeft een sterke verbinding met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hoe kunnen medewerkers gezond langer doorwerken op onregelmatige werktijden? Werken op onregelmatige werktijden kan een stuk minder ongezond dan nu vaak het geval is. Niet alleen de werkgever, maar ook de medewerker heeft daarin een groot aandeel. Het boek Tactische en operationele personeelsplanning beschrijft het gehele proces vanaf de klantvraag en de formatieberekening tot en met het roosteren van de medewerkers. Aan de hand van RACI-schema's tonen de auteurs de verdeling van taken en verantwoordelijkheden per activiteit in dat proces. Daarmee onderbouwen ze de stelling dat het hoger management zich intensiever moet bezighouden met de personeelsplanning om de potentiële kostenbesparing en gezondheidswinst te verzilveren. Het boek biedt tal van praktische handvatten voor planners en roosteraars. Daarnaast is het boek bedoeld voor HR-businesspartners, leidinggevenden, arbo-professionals en onderneming sraadsleden, die werk willen maken van professionele personeelsplanning.