Personen
Joachim Bauer
Cornelis van Ginneken
NUR Codes (sub)
770 Psychologie algemeen
Psychologie
Psychoanalyse en religie
Unraveling branding systems
De vraag is het antwoord
'Mét zelfsturing is in het leven veel te bereiken, zonder zelfsturing vrijwel niets. De diepere betekenis schuilt erin je eigen, ware leven te leven en je zelf, je hoogsteigen identiteit te vinden.' Prof. dr. Joachim Bauer
De laatste jaren krijgen we vaak het advies: luister naar je buik, volg je gevoel, vertrouw op je impulsen. Het rationele overwegende denken krijgt hierin echter niet meer de plaats die het toekomt. Wetenschaps-bestsellerauteur prof. dr. Joachim Bauer roept in zijn boek op om ons op de automatische piloot varende gedrag te zien als wat het is: kortzichtig en foutgevoelig, en maakt duidelijk waarom wij ons weer een vermogen zouden moeten toe-eigenen dat onze soort uniek maakt: ons leven in overeenstemming te brengen met langetermijndoelen en wensen.
Een goedontwikkelde zelfsturing zorgt voor een gezonde balans tussen de directe bevrediging van behoeftes en het bereiken van doelen over een langere tijd in lijn met onze eigen identiteit. Onderzoeken tonen: wie zijn impulsen kan controleren en tijdelijke inspanningen kan verrichten, bezit de onmisbare voorwaarden voor persoonlijk succes en goede sociale relaties. Zelfsturing kan een weg wijzen uit stress, innerlijke leegte en een gevoel van zinloosheid. Bovendien helpt zelfsturing de gezondheid te beschermen en kan zij voor zieke mensen heilzaam zijn. Het vermogen om zelfsturing te verwerven is ons allemaal aangeboren.
Prof. dr. Joachim Bauer geeft in zijn boek de nieuwste onderzoeksresultaten uit de neurobiologie over zelfsturing en vrije wil. Hij toont wat deze voor ieder individu betekenen en welke gevolgtrekkingen daaruit voor de psychologie, het onderwijs- en gezondheidszorgbeleid te maken zijn. In plaats van voortdurend de prikkels uit de buitenwereld te volgen, zullen we zelf beslissen. De vrije wil is terug!
Prof. dr. Joachim Bauer is neurobioloog, arts en psychotherapeut en doceert aan de universiteit van Freiburg. Voor zijn onderzoekswerk ontving hij de gerenommeerde Organon-prijs van de Duitse vereniging voor biologische psychiatrie.