Erik Staal krijgt voor zijn desastreus uitpakkende werk bij woningbouwvereniging Vestia onwaarschijnlijk veel betaald, en incasseert nog een platina handdruk om ermee op te houden. Zover is het dus gekomen in dit ooit Calvinistische landje, want Staal is lang niet de enige. Overal in het bedrijfsleven en in de publieke sector rijzen beloningen tot ongekende hoogten, ook als het slecht gaat. Sommige toezichthouders zitten te slapen of bedekken de wanprestaties van hun vrienden met de mantel der liefde en een riante afkoopsom. Anderen hebben onvoldoende tijd of kennis om hun rol waar te maken.
De Graaicultuur beschrijft de opkomst van het verschijnsel dat beloning en prestaties vaak niets meer met elkaar te maken hebben. Maar het boek gaat ook over de recente ommekeer die dankzij de publieke woede is ingezet. Het geeft ruimte aan de mensen die zich niet lieten verleiden, maar integer hun moeilijke werk bleven doen. Twee totaal verschillende werelden, vlak naast elkaar.
De Graaicultuur reconstrueert enkele opzienbarende voorbeelden van ongewenste verrijking, vriendjespolitiek en falend toezicht. Een actueel, onthullend, spraakmakend, en deels spannend geschreven boek, dat het graaien aan de kaak stelt, maar ook oplossingen biedt.