dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789033476310
verschijningsdatum01/03/2010
verschijningsdatum01/03/2010
Geen enkel boek heeft zo intens onze cultuur beïnvloed als de Bijbel. Talloze werken uit de West- Europese muziek, beeldende kunsten en literatuur zijn door de Bijbel geïnspireerd, hetzij rechtstreeks, hetzij via vertaling, parafrase en interpretatie. Ook nu nog blijft de Bijbel hedendaagse kunstenaars intrigeren.
In deze verzameling van vier bijdragen wordt de oudtestamentische figuur van Job en de receptie ervan in de Westerse cultuur besproken. Binnen de joods-christelijke traditie geldt deze mythische fi guur als het prototype van de lijdende mens, die ondanks een goed leven toch door onmetelijk lijden wordt getroffen. Waarom toch in godsnaam?
De eerste bijdrage is bedoeld als een kennismaking met het boek Job en de diverse interpretaties ervan doorheen de geschiedenis (H. Ausloos). Vervolgens wordt de doorwerking van Job in de beeldende kunsten (B. Baert), de literatuur (H. Bloemen) en de muziek (I. Bossuyt) belicht.
Over de auteurs:
HANS AUSLOOS is professor aan de Faculteit Godgeleerdheid van de K.U.Leuven. Hij doceert er verschillende cursussen over het Oude Testament en is er verantwoordelijke van het Centrum voor Septuaginta Studies en Tekstkritiek. Hij is ook gastprofessor aan de UCL en navorsingsgenoot aan het Departement Oud Testament van de Universiteit van die Vrystaat (Bloemfontein, Zuid-Afrika).
IGNACE BOSSUYT is professor emeritus aan de Onderzoekseenheid Musicologie van de Faculteit Letteren (K.U.Leuven). Zijn onderzoeksgebied behelst in het bijzonder de renaissancepolyfonie uit de Nederlanden. Een ander interessedomein is de nawerking van de klassieke oudheid en van de Bijbel in de West-Europese muziek.