dit werk kent de volgende uitvoeringen
Pakket
ISBN9789491269066
verschijningsdatum01/03/2013
verschijningsdatum01/03/2013
SET van 3 boeken, elk boek bevat cd-rom: De vorming van het land + Landschap in delen + Landschappelijk Nederland:
De vorming van het land. Inleiding in de geologie en de geomorfologie (420 p. + cd-rom): Dit boek toont hoe vanaf het ontstaan van de aarde zeespiegelveranderingen, klimaatveranderingen, plaattektonische bewegingen en grote verticale bewegingen van de aardkorst de ondergrond van Nederland hebben vorm gegeven. Ooit lag ons land op het zuidelijk halfrond. Duizenden meters dikke lagen zand en klei zijn afgezet door rivieren en zeeën die reeds lang geleden zijn opgedroogd. Deze lagen bevatten de delfstoffen olie en gas, waaraan we een belangrijk deel van onze welvaart te danken hebben. In de ijstijden werd het grondpatroon van het huidige Nederland gevormd, maar pas in de laatste duizenden jaren werd de basis gelegd voor het landschap zoals we dat nu kennen. Juist de ontstaansgeschiedenis in de laatste periode komt uitgebreid aan de orde. Tevens leert u hoe u de geschiedenis kunt aflezen uit kaarten. Het boek bevat vele schitterende illustraties waardoor ook moeilijk te begrijpen gebeurtenissen op een heldere wijze worden uitgelegd.
Landschap in delen. Overzicht van de geofactoren (350 p. + cd-rom): De verschillende landschapscomponenten (geofactoren) komen in dit boek elk afzonderlijk aan de orde. De factoren substraat en klimaat zijn op de korte tijdschaal vrij stabiel, maar op lange tijdschaal kunnen ze het landschap drastisch veranderen. De auteur werpt een blik op de toekomstige ontwikkeling, op tijdschalen variërend van enkele decennia tot miljoenen jaren. De geofactoren bodem, water, flora, fauna en mens zorgen op de korte tijdschaal voor de grootste veranderingen. Vooral de mens is een landschapsvormende factor van belang. De ingrepen van de mens zijn vaak zo groot, dat de andere factoren zich daardoor sterk moeten aanpassen. In een hoofdstuk over landschap en natuur komen de actuele landschapsecologische processen die samenhangen met verdroging, verzuring en vermesting aan de orde. Vervolgens worden de belangrijkste ontwikkelingen ten aanzien van het milieu in Nederland systematisch besproken. Ruim 150 figuren illustreren dit overzicht van de geofactoren. In het boek Landschappelijk Nederland, eveneens verschenen in deze reeks, wordt per fysisch-geografische regio ingegaan op de relaties tussen de geofactoren.
Landschappelijk Nederland (252 p. + cd-rom): Het Nederlandse landschap is zeer gevarieerd. Tussen het Zuid-Limburgse lössgebied en het Waddengebied bevinden zich uiteenlopende landschappelijke regio's. Het landschapsuiterlijk is voor een groot deel door de mens bepaald, maar toch spelen fysische grenzen nog een belangrijke rol. Verschillen in de ondergrond (gesteente en reliëf), bodem en waterhuishouding geven aanleiding tot de grote verscheidenheid van het Nederlandse landschap. Dit boek beschrijft dertien fysisch-geografische regio's. Er wordt een overzicht gegeven van de verschillende landschapsfactoren en van de relaties tussen ondergrond, bodem en waterhuishouding, en tussen landgebruik en de overige geofactoren. Per regio wordt kort ingegaan op het uiterlijk van het landschap, de ontwikkelingsgeschiedenis, de hydrologische situatie, de oorspronkelijke begroeiing en het huidige landgebruik, de bodem, en de historisch-geografische ontwikkeling van nederzettingen en verkavelingen. Dit schitterend geïllustreerde boek verwijst op vele plaatsen naar topografische, geologische en bodemkundige kaarten. Mede daardoor is het zeer geschikt voor onderwijsdoeleinden. Het boek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het Nederlandse landschap.