Gemeenten staan onder grote druk doordat er meer taken dan geld vanuit de Rijksoverheid komen. Deze taken komen boven op het toch al diverse takenpakket van gemeenten. Ambtenaren zien zich hierdoor genoodzaakt hun tijd over nog meer taken te verdelen. De broodnodige specialisten worden steeds meer generalisten. Gecombineerd met de krapte op de arbeidsmarkt komt de dienstverlening aan inwoners en bedrijven zwaar onder druk te staan. Met groeiende ambities vanuit de Rijksoverheid, inwoners en bedrijven dreigen gemeenten te bezwijken. Met situaties als het ravijnjaar 2026, is er meer dan ooit de noodzaak om gezamenlijk en gestructureerd besluiten te nemen over welke zaken prioriteit hebben en welke niet.
Dit boek geeft verantwoordelijken voor en betrokkenen bij strategierealisatie in gemeenten inzichten en praktische handvatten om vanuit een gedefinieerde strategie met behulp van portfoliomanagement te komen tot een waardevolle en realistische prioriteitsstelling. Op die manier kunnen gemeenten doen waar zij voor bedoeld zijn: dienstbaar zijn aan inwoners en bedrijven.
Winnie Weintré (1963) heeft voor de gemeente Almere het model ‘Waardevol & Realistisch Portfoliomanagement’ ontwikkeld. Daarna is het model ook geïmplementeerd en doorontwikkeld in andere gemeenten zoals Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Eindhoven en VNG Common Ground. Zijn ervaring als verandermanager is waardevol bij de implementatie van portfoliomanagement. Het model zorgt voor focus op initiatieven die maximaal bijdragen aan strategierealisatie en het optimaal inzetten van middelen. Toepassing van het model helpt bij het maken van de juiste keuzes in de overweldigende hoeveelheid opgaven waarvoor gemeenten zich gesteld zien.