dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum19/11/2024
verschijningsdatum20/11/2024
Wie kan zich nog een stad voorstellen zonder superdiverse wijken aan de rand? Meer dan 150 nationaliteiten, minderheden in de meerderheid, een constant komen en gaan: het is al lang geen uitzondering meer. Niet alleen in Amsterdam of Brussel, maar ook in Gent. Hoe komt dat? En waarom precies daar?
Historica Tina De Gendt dook in het verleden van haar thuisstad Gent en vond de kiem van de superdiverse samenleving in wat zij de 'poortwijken' noemt. Deze wijken, gelegen waar tot 1860 de monumentale stadspoorten stonden, fungeren vandaag de dag als knooppunten die de stad met de wereld verbinden, net zoals poorten dat eeuwenlang deden. Hoe groeiden die de afgelopen eeuw uit tot transitzones en wachtkamers? Maar ook broedplaatsen van creativiteit en ondernemerschap, nieuwe gemeenschappen en identiteiten? Als de stad verandert, zie je het op deze plaatsen het eerst. Wil je de vinger aan de pols houden van onze samenleving, kijk dan naar wat er beweegt in de poortwijken.
Met een tegelijk kritische en empathische blik beschrijft De Gendt hoe deze wijken onze samenleving de voorbije twee eeuwen hebben vormgegeven. Ze reikt vernieuwende inzichten aan om de belangrijkste demografische omwenteling en een van de grootste uitdagingen van het moment beter te begrijpen.
'De formele geschiedenis wordt misschien vanuit het centrum geschreven, maar de informele vertrekt vanuit de rand. Ze wordt verteld, zelden opgeschreven. In mijn boek wil ik daar verandering in brengen.'
- Tina De Gendt