Donald Kalsched schetst in Trauma en de ziel een levendig beeld van het proces dat ieder mens kan doormaken wanneer er een diep trauma is opgelopen. Hij begint bij de oorsprong van dat trauma, waarbij sprake kan zijn geweest van fysieke of emotionele verwaarlozing of mishandeling en maakt de verdedigingsmechanismen bewust die het onschuldige kind of oorspronkelijke zelf moesten beschermen. Deze mechanismen kunnen in iemands latere, volwassen leven tot dysfunctionele situaties leiden.
Kalsched laat met inzichten uit het werk van Jung zien dat het helingsproces van trauma via afweer naar herstel, een spiritueel proces is waarbij de ziel afdaalt naar de hel waaruit ze later gered wordt. Op meeslepende wijze vertelt hij de verhalen van gewone patiënten, hoe zij in de intieme setting van zijn praktijk een glimp opvangen van de menselijke ziel en de diepte van de geest en hoe de ervaring van een niet-alledaagse werkelijkheid tot diepgaande transformatie kan leiden.
Een verscheidenheid aan thema’s komt aan bod terwijl, hoofdstuk voor hoofdstuk, een unieke geïntegreerde psycho-spirituele benadering van trauma wordt opgebouwd. Aandacht voor impliciete processen in het relationele veld, evenals ontdekkingen in de lichaamsgerichte neurowetenschappen, maken de behandeling van trauma effectiever. Met dit standaardwerk ontrafelt en herstelt Kalsched het mysterie van psychoanalytisch werk.