Indrukwekkende monografie van multitalent Dr. Hugo Heyrman
Kunstenaar Dr. Hugo Heyrman positioneert zich binnen de kunstwereld op een bijzonder niveau. Wanneer we zijn oeuvre van meer dan een halve eeuw overzien, is zijn pioniersfunctie overduidelijk. In de golden sixties introduceerde hij samen met Panamarenko happenings, acties, popart en conceptuele kunst. Begin jaren zeventig gaf hij de toon aan met videokunst en de eerste digitale experimenten in kunstland. Zelfs in zijn streetlife-schilderspalet van het eerste uur herkennen we de filmische zoomfunctie waarmee een hele generatie Vlaamse schilders in de jaren negentig school heeft gemaakt.
Heyrman heeft zich de afgelopen decennia uitgedrukt in diverse media. Maar er is vooral eenheid in zijn artistieke ontwikkeling, een consequentie die getuigt van een geïnspireerd beelddenken. Met zijn werk legt hij telkens de vinger op de onderliggende realiteit van de tijdsgeest. Als schilder geeft hij een filmische uitstraling aan lichaamshoudingen en gebaren in het straatbeeld en maakt hij het buitengewone zichtbaar in het gewone. Vanuit een caleidoscopisch perspectief weet hij autonomie en engagement bij elkaar te brengen, als materiële bouwstenen van het ‘nog niet’ zichtbare. Deze publicatie toont schilderijen, werken op papier, studies en details, die stuk voor stuk voor zichzelf spreken in de unieke beeldtaal van Heyrman.
Dit boek verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling De poreuze grenzen van de realiteit, die loopt van 16 september tot 5 november 2023 in Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen.
Met tekstbijdragen van Dr. Hugo Heyrman en Joannes Késenne.