dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789493220706
verschijningsdatum01/06/2024
verschijningsdatum01/06/2024
Hardback
ISBN9789493220454
verschijningsdatum01/11/2023
verschijningsdatum01/11/2023
Tweede druk in een mooie luxe genaaide paperback. Winnaar van “Beste religieuze en spirituele boek 2024” (met in jury: Dirk De Wachter, Rik Torfs, Yvonne Denier e.a.).
Dit is de tweede druk in een mooie luxe genaaide paperback.
“God is dood, maar van zijn zoon komen we niet af, zo bleek in de loop van de vorige eeuw. Hij is ons blijven bezoeken, precies zoals hij vlak voor zijn dood heeft voorspeld."
In 33 essays laat dichter en essayist Willem Jan Otten zien hoe Christus, zelfs al valt zijn naam niet, blijft opduiken in films, romans, muziek. In de gestalte van een tuinman, in Harry Potters leraar Dumbledore, en in een melodielijn van Olivier Messiaen. 'Kortom,' aldus Otten, 'het verlangen om Jezus ergens in te ontwaren, is onverlet gebleven.'
Wie zeggen de mensen dat Ik ben? De schrijver onthult en doordenkt de uiteenlopende antwoorden van kunstenaars op deze vraag, die Jezus zijn leerlingen ooit stelde. In evenzovele beelden zoekt kunstenaar Paul van Dongen naar ZIJN antwoord op die vraag. Van Dongens iconische beelden vormen samen met de dichterlijk-denkende essays van Otten een dubbelkunstwerk dat poogt hart, hoofd en ziel te raken.
WILLEM JAN OTTEN (1951) is dichter en essayist. Voor zijn boek 'Zondagmorgen' ontving hij in 2022 de prijs Beste Theologische Boek. Zijn werk werd onder meer bekroond met de P.C. Hoofprijs en de Libris Literatuurprijs.
PAUL VAN DONGEN (1958) is kunstenaar. Zijn werk hangt o.a. in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Stedelijk Museum Amsterdam en het Museum Krona in Uden.
– JURY (Dirk De Wachter, Rik Torfs, Yvonne Denier e.a.) “De essays zijn heerlijk om te lezen en openen onverwachte perspectieven. Ze laten zien hoe religieuze vragen het menselijke denkvermogen niet enkel erkennen maar ook verscherpen en ons brengen op terreinen die met de zuivere rede alleen onbereikbaar blijven. Paul van Dongens iconische beelden zijn het beeldend equivalent van de dichterlijk essays van Otten.” Daarom is dit boek de winnaar van “Beste religieuze en spirituele boek 2024” | categorie ‘Christelijk Boek’
– Trouw
"Een liefdevol en aanstekelijk boek … Pas op, ongelovigen: Otten kan zo smakelijk en aanstekelijk over geloven schrijven dat je er zelf ook zin in krijgt."★★★★ – ERIK BORGMAN
"Virtuoos, verrassend en troostrijk ... Neem en lees!”
– ds. PIET VAN DIE: "Ik smul van de teksten van Otten. Ook hier weer treffende observaties."
– KERKNET.be:
"Het nieuwe boek van Willem Jan Otten raakt me diep … Otten wil niet overtuigen, maar juist daardoor is hij zo overtuigend."
– literair weblog Tzum:
"Door inventieve invalshoeken te kiezen wordt evident dat er nog lang geen sprake is van een goddeloze natie."
– Kerkplein (magazine bisdom Gent):
"Vergis je niet, Otten is geen theoloog die in versleten jargon nog maar eens hetzelfde zegt, maar dan net ietsjes anders. De schrijver is een dichter en de drieëndertig korte bijdragen zijn gewoonweg heerlijk om te lezen."
– NEDERLANDS DAGBLAD: "De essays en de beelden zoeken en tasten, laten het mysterie mysterie, zijn in wezen, zoals Otten schrijft, ‘drieëndertig manieren om hetzelfde niet te begrijpen’ ”
– Kernet.be
: "Het nieuwe boek van Willem Jan Otten raakt me diep … Otten wil niet overtuigen, maar juist daardoor is hij zo overtuigend."
– Kontekstueel
“Otten schrijft over al zijn artistieke helden zo aanstekelijk dat ik spontaan zin krijg om me op hun werk te storten. … [Zijn] Christusmystiek raakt mij diep. … Van Dongens illustraties bij de essays zijn wonderschoon.”
– EO-Visie
fraai geschreven essays. Kunstenaar Paul van Dongen [maakte] treffende illustraties … In dit boek vind je veel rake, persoonlijke en soms ontroerende passages, waarin Otten voluit belijdt dat Jezus de Zoon van God is, de Opgestane. [4,5 sterren]