dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789462153844
verschijningsdatum01/12/2015
verschijningsdatum01/12/2015
Personen
J.A. Buur
G.A. Diebels
Sdu commentaar arbeidsrecht select, ziekte
In de Praktijkgids Arbeidsrecht vindt u de informatie die u nodig heeft om in arbeidsrechtelijke zaken passende beslissingen te kunnen nemen. De toepassing van wettelijke rechten en plichten staat in deze publicatie centraal en u krijgt diverse tips en voorbeelden.
Aan de orde komen:
* de arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden;
flexibele arbeidsovereenkomsten en andere alternatieve overeenkomsten inzake de arbeid;
* rechten en plichten van werkgever en werknemer;
* loon, vakantie en verlof;
* ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie;
* arbeidsomstandigheden, aansprakelijkheid en arbeidstijden;
* einde van de arbeidsovereenkomst, waaronder opzegging, ontslag op staande voet, ontbinding.
De editie 2016 is aangepast aan alle wijzigingen van het afgelopen jaar, zoals hierna deels is opgesomd. De belangrijkste daarvan is nog steeds de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet die per 1 januari 2015 en 1 juli 2015 in
werking is getreden heeft veel aspecten van het arbeidsrecht veranderd. In deze Praktijkgids zijn alle wijzigingen met betrekking tot deze wet meegenomen en waar mogelijk is jurisprudentie toegevoegd gerelateerd aan de WWZ.
Aansluitend op de WWZ is in 2016 de Werkloosheidswet veranderd en is onder andere de uitkeringsduur verkort (in stappen) van 38 maanden naar 24 maanden. Met de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn regels
ingevoerd voor het verlengen, beëindigen en bij arbeidsongeschiktheid doorbetalen van loon ten aanzien van arbeidsovereenkomsten met werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben gepasseerd.
Met ingang van 1 januari 2016 is de Wet flexibel werken van kracht. Deze wet vervangt de Wet aanpassing arbeidsduur en maakt het werknemers mogelijk om (na toestemming) tijd en plaats onafhankelijk te werken.
Het aanpassen van de arbeidsduur blijft uiteraard gehandhaafd. Sinds 2015 zijn enkele regels hierin versoepeld.
Per 1 januari 2016 is ook de Wet aanpak schijnconstructies in werking getreden. Met deze wet is beoogd bij te dragen aan het voorkomen van oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, het versterken van de rechtspositie van werknemers en aan een beloning voor werknemers, conform wet- en regelgeving, collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) of afspraken bij individuele arbeidsovereenkomst.
Ook zijn in deze editie weer diverse recente gerechtelijke uitspraken uit het afgelopen jaar opgenomen.