dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum18/11/2005
Stichting Exodus is 25 jaar geleden ontstaan op initiatief van het justitiepastoraat, in een kelder onder een flat in de Haagse wijk Moerwijk. Aan mensen die na hun detentie aan een niet-criminele toekomst wilden werken, werd daar een vorm van dagopvang geboden. Tegenwoordig faciliteert Stichting Exodus Nederland 55 vrijwilligersgroepen en een tiental zelfstandige Exodushuizen. Er wordt opvang en begeleiding geboden aan gemotiveerde ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun detentie. Exodus biedt momenteel jaarlijks plaats aan meer dan 300 bewoners en de vrijwilligers ondersteunen gezamenlijk honderden mensen per jaar binnen en buiten de gevangenis.
De titel van dit boek is niet willekeurig gekozen. De methodiek van het Exodusprogramma is namelijk gebaseerd op vier sleutels: wonen, werken, relaties en zingeving. Door de zinvolle invulling van deze sleutels wil Exodus voorkomen dat de (ex-)gedetineerde terugvalt in crimineel gedrag. Niet het veranderen van het verleden, maar het begeleiden naar een betere toekomst staat centraal.
Dit boek geeft op een eerlijke en open wijze verslag van het werk dat in Exodusverband wordt verricht. Bewoners van Exodushuizen, medewerkers, buren, vrijwilligers en ex-bewoners, ze vertellen allen hun ervaringen. Geen opsomming van succesverhalen, maar schetsen uit levens van mensen die ieder vanuit hun eigen verleden hun eigen toekomst tegemoet zien.
Cornelie van Well is humanisticus. Zij heeft een praktijk voor Levensvragen en werkt als geestelijk verzorger in een verpleeg- en verzorgingshuis. Zij schreef eerder interviewboeken over extreem kleine mensen, familieleden van mensen met schizofrenie, de veeleisende wereld van de mantelzorgers en mensen die een groot lijden overwonnen.