Personen
Jan den Boer
Vrijen in verbinding
NUR Codes (sub)
640 Kunst algemeen
Michaël Borremans
Jan den Boer schrijft een fascinerende analyse van de hedendaagse architectuur en stadsontwikkeling die de crisis begrijpelijk maakt en hoop geeft voor de toekomst.
Van wie is de stad? Bouwen lijkt iets van iedereen te zijn, 'de meest democratische cultuuruiting', maar is in de praktijk gemonopoliseerd door een kleine groep deskundigen. Weinig is in de praktijk zo onvrij als het bouwen van een woning: van de regels in het bouwbesluit tot het 'politbureau' instanties als welstand en dergelijke die bepalen aan welke esthetische normen gebouwen moeten voldoen.
Er is de afgelopen jaren veel over architectuur gepubliceerd in Nederland. Er zijn echter maar weinig overzichten over de verhalen achter de gebouwen: van de ideeën, de idealen, de dogma's en de machtsspelletjes.
Dit boek geeft dit overzicht. Het geeft geen beschrijving van abstracte theorieën maar verhalen vol prikkelende anekdotes uit een bouwpraktijk die verstard is in functionalisme, monofunctionaliteit, eenzijdige stijlkeuze, geldzucht en regelzucht. Maar ook verhalen van mensen die een verandering willen, gedreven bouwers en idealisten die de klant weer centraal willen stellen.
Dit boek kiest geen partij voor modernisme of traditionalisme, voor of tegen de welstand of voor of tegen de projectontwikkelaar. Het geeft een analyse van de strijd én een nieuwe weg om in cocreatie samen te werken aan de stad.
De stad is van iedereen. En dit boek is voor iedereen: ontwerpers, ontwikkelaars, studenten en consumenten. Kortom: iedereen die wil begrijpen hoe in deze crisistijd de gebouwde omgeving tot stand komt en hoe het beter kan. Het mag weer: schoonheid, liefde voor het vak, leefbaarheid en de menselijke maat.
Door de mist van kruitdampen die boven het slagveld van de richtingenstrijd in architectenland hangt, tekenen zich uiteindelijk de contouren af van vruchtbare uitgangspunten voor een stedenbouw die wèl tot aangename, leefbare, levende, intensieve en vrolijk makende stedelijke milieus kan leiden. Dit boek is een stevig pleidooi voor de omschakeling naar levende steden: De stad is van iedereen!
Architect Sjoerd Soeters in het voorwoord.
Drs. ir. Jan den Boer (1960) studeerde stedenbouwkunde en filosofie en is Postural Integration-therapeut. Hij werkt als projectmanager bij de gemeente Utrecht en geeft trainingen, lezingen en (gast)colleges. Hij publiceerde zes boeken (waaronder Passie voor de stad, 2006) en meer dan 250 artikelen.
Den Boer kreeg een eervolle vermelding voor zijn essay met de vraag 'van wie is de stad?', geschreven voor de prijsvraag 2012 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in samenwerking met NRC Handelsblad.