Op weg naar een nieuwe industriële revolutie?
Vooral de afgelopen vijf jaar heeft 3D-printen een grote vlucht genomen. 3D-printen is de overkoepelende aanduiding voor fabricagetechnieken waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd, gestuurd door een computer. In de industriële sector is de officiële term Additive Manufacturing (AM). De AM-technologie geeft zeer veel vorm vrijheid bij het produceren. Vormen die met conventionele technieken niet mogelijk zijn kunnen wel met 3D-printers worden gemaakt. Door deze vormvrijheid kunnen producten beter worden aangepast aan de eisen van het gebruik en worden complexe vormen betaalbaar.
Volgens een toenemend aantal experts zal 3D-printen in combinatie met het internet, robotica en open software tot een nieuwe industriële revolutie leiden. Deze zal het komende decennium ingrijpende gevolgen hebben voor economieën van landen, verdienmodellen van bedrijven, maar ook voor het onderwijs. In verschillende landen zou dit tot een herleving van de maakindustrie kunnen leiden; ook voor Nederland ligt hier een mooie kans. De vraag of deze revolutie daadwerkelijk zal plaatsvinden, hangt af van verdergaande technologische vernieuwingen op het terrein van 3D-printen, ontwikkelingen op het gebied van software en de kostprijs van het printen. Maar tevens van de mate waarin consumenten en bedrijven van 3D-printen gebruik gaan maken.
In dit boek verkent Willem Vermeend de wereld van 3D-printen. Het is de papieren versie van zijn digitale website boek www.3dprintwereld.com. Lezers die met hun pc, laptop, tablet of smartphone online gaan, kunnen aan de hand van de verwijzingen in het boek kennis nemen van de filmpjes en links die in www.3dprintwereld.com zijn opgenomen.