dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789462925724
verschijningsdatum28/12/2015
verschijningsdatum28/12/2015
Meer zin voor openheid en samenwerking met andere godsdiensten vanuit de eigen levensbeschouwing zijn al jarenlang een gangbare praktijk in de godsdienstige en levensbeschouwelijke vakken op school. Toch gaat dat in vele West-Europese en Noord-Amerikaanse landen volgens sommigen nog niet ver genoeg: zij pleiten ervoor om de levensbeschouwelijk ingevulde vakken terug te dringen en 'neutrale' vakken levensbeschouwing, ethiek en filosofie in te voeren.
In die context word je als theoloog, religiewetenschapper, antropoloog en pedagoog uitgedaagd om na te denken. Enerzijds over de manier waarop je al dan niet vanuit een eigen levensbeschouwelijk perspectief met andere religies in het onderwijs omgaat. Anderzijds over hoe je leerboeken en andere didactische materialen in functie daarvan kritisch moet evalueren en/of aanpassen.
Vertrekkend vanuit eigen onderzoek naar de beeldvorming van de islam in leerboeken godsdienst geeft de auteur wegen aan die de onderzoeker kan bewandelen. Wat zijn de algemene principes van je theologische en godsdienstwetenschappelijke model? Wat zijn de voornaamste vraagstellingen en methodologische perspectieven? Hoe kunnen de theoretische principes vertaald worden naar een concreet model voor onderzoek? Interreligieuze dialoog en leerboekanalyse biedt discussiestof voor al wie interesse heeft in de behandeling van de wereldgodsdiensten in het onderwijs.