Dat een vredesorganisatie honderd jaar bestaat, is niet iets om te ‘vieren’. Het liefst had Kerk en Vrede zich opgeheven omdat oorlog was uitgebannen. Dit jubileumboek laat de vredesboodschap horen die Kerk en Vrede al die jaren uitdroeg, en nog steeds uitdraagt. Want de strijd voor vrede is en blijft broodnodig.
Dit boek denkt in een andere richting dan de doodlopende weg ‘wie vrede wil, bereide zich voor op oorlog’. Oorlog en geweld lossen niets op; ze zaaien haat en onrecht en daarmee nieuw geweld, en ze druisen in tegen het gebod van de naastenliefde. Kerk en Vrede wil kerken en de samenleving van dit besef doordringen.
Het boek laat zien hoe Kerk en Vrede reageerde op de politieke gebeurtenissen in de laatste honderd jaar en gaat in op het debat in en met de kerken over oorlog en vrede. Aan bod komen ook de theologische doordenking en reflectie rond thema’s als geweldloosheid, burgerlijke ongehoorzaamheid, veiligheid, dienstplicht en vredesopvoeding. ‘Pacifisme in tijden van oorlog’ toont hoe kritische analyse en hartstocht voor vrede begaanbare wegen wijzen naar een wereld waarin de oorlog niet meer als middel wordt onderwezen.
Samenstelster GREETJE WITTE-RANG is theologe en onderzoekster. Ze redigeerde de Tora-serie ‘Verbond en dialoog’ van rabbijn Jonathan Sacks.