Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Mechelse bevolking af te rekenen met verschillende drama’s: bezetting, honger, bombardementen, naziterreur. De oorlog stelt mensen voor fundamentele keuzes: wie kiest voor verzet, wie voor collaboratie? Welke prijs hebben die keuzes? Hoe slaat de gewone Mechelaar zich door de donkere oorlogsjaren? Gebeurtenissen op verre fronten oefenen een invloed uit op het dagelijkse leven in de Dijlestad, Kazerne Dossin is tot op vandaag een beladen historische plek.
Auteurs Geert Clerbout en An Rydant kaderen de gebeurtenissen die zich in Mechelen hebben afgespeeld in de bredere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst voeren ze een volledig en grondig onderzoek naar de activiteiten van het Mechelse verzet, brengen onbekende nieuwe elementen over de Mechelse collaboratie aan het licht en schetsen een verhelderend beeld van hoe de stad en haar bewoners de oorlog hebben beleefd. Ook tachtig jaar na datum blijft die reconstructie brandend actueel.
Geert Clerbout studeerde geschiedenis aan de VUB en werkt al meer dan vijftien jaar als documentairemaker bij de VRT. Daar was hij onder meer eindredacteur van geprezen reeksen als Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet en Godvergeten. Hij publiceerde eerder al Oorlog aan de Dijle, waarin hij het leven in Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog beschrijft.
An Rydant studeerde hedendaagse geschiedenis aan de VUB. Vandaag is ze directeur van het AMVB, het Archief en Museum van het Vlaamse Leven te Brussel. Ze was eerder verbonden aan de VUB, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en het CegeSoma, en werkte lange tijd in de film- en mediasector.