Zijn jeugd beleeft Johan De Vriendt in een landelijke idylle. Het abrupte verlies van zijn thuis doet hem zijn eerste heimwee ervaren. Het boerenlandschap van zijn jeugd verandert snel. Wie heeft niet gehoord van de lijdensweg van Doel, bedreigd door havenuitbreidingen en natuurcompensaties. Die strijd begint al tijdens zijn jeugd. De jonge Johan zwerft door veld en bos in binnen- en buitenland op zoek naar authenticiteit en heeft geen weet van wat hem boven het hoofd hangt, want jaren later woont hij zelf in Doel, waar hij tot op de dag van vandaag strijdt voor het behoud van dorp en polderstreek.
De Vriendt onderzoekt wat het is een geliefde plek te verliezen. In onze geglobaliseerde wereld wordt er van je verwacht je voortdurend aan te passen. Er is een tijd geweest waarin heimwee een erkende ziekte was, soms met de dood tot gevolg. Heimwee heeft te maken met losgekoppeld te zijn van je omgeving. En dat ervaren veel mensen vandaag. We zijn verbonden met de ganse wereld, maar we leven ook op een plek en die plek is een gemeenschap van mensen, natuur, landbouw, werk, erfgoed en zoveel meer.
Dat werd Johans levensdoel: van onze leefomgeving terug een plek maken die ziel en lichaam voedt. De Vriendt reikt via verhalen en beschouwingen een inspirerende visie aan op mens en omgeving. Heimweeën is een verhaal van verlies, maar vooral een verhaal van persoonlijke groei en maatschappelijke winst.
Literaire nonfictie voor de lezers van Raynor Winn, Robert MacFarlane en Sylvain Tesson.