Stabiliteit voor ontwerpers
Op een bouwwerk werken uitwendige krachten zoals zwaartekracht, wind, gronddruk, waterdruk. Maar ook opgelegde vervormingen door temperatuur, zettingen, krimp en kruip. De draagconstructie van het bouwwerk moet dit alles opvangen en ervoor zorgen dat het bouwwerk gedurende z'n levensduur voldoende veilig, stijf en stabiel is.
Het aantonen dat een constructie stabiel is, is met de invoering van de computer eenvoudiger geworden, want met een handberekening een exacte analyse maken van een constructie die gevoelig is voor instabiliteit is vaak een zeer tijdrovende, zo niet onmogelijke zaak. In het ontwerpproces, waar vaak snel beslissingen moeten worden genomen over de vormgeving van een constructie, is het belangrijk om ten eerste inzicht te hebben in de vraag of we te maken hebben met een re el stabiliteitsprobleem, ten tweede om de mate van stabiliteit te kunnen vaststellen en ten derde tot een voldoende kwantitatieve benadering van vervormingen en inwendige krachten te komen om globale afmetingen van de constructie te kunnen vaststellen. Blijkt de mate van stabiliteit gering dan kan men de constructievorm wijzigen of de constructie stijver maken. Dit proces mag niet teveel tijd vergen maar moet wel betrouwbaar zijn. In dit boek wordt voor lijnvormige constructies een methodiek ontwikkeld die inzicht geeft in de problematiek en snel tot betrouwbare kwantitatieve informatie leidt.
Als vormgeving en dimensionering zijn vastgelegd kan eventueel met de computer een meer exacte analyse worden uitgevoerd. Dat wordt niet in dit boek behandeld.
Inhoud: 1. Inleiding 2. Voorbeelden in de praktijk 3. Ingeklemde staven 4. Verdeelde drukbelasting op de ingeklemde staaf 5. Staven 6. Geschoorde staven 7. Fictieve stijfheid 8. Pendelstaaf verend gesteund 9. Onderlinge steun van verend ingeklemde staven 10. Parti le stabiliteit 11. Rotatiestabiliteit Bijlagen A-D Overdrukken van artikelen uit tijdschriften: Toelichting op het artikel 'Hoe oud is de kapitein?' Hoe oud is de kapitein? Vallen en opstaan bij kruipen en knikken Index
http://www.vssd.nl/hlf/f005.htm